Pigro News

Japońska Produkcja wieprzowiny

  2020-10-02 08:59:55

  zagraniczne

Japońska Produkcja wieprzowiny
Japonia jest dobrze znana na całym świecie jako ważny kraj importujący wieprzowinę, ale sam kraj ma również silny i zrównoważony przemysł trzody chlewnej. Szanse dla przyszłej produkcji trzody chlewnej zostaną zbadane podczas pierwszej edycji zbliżającej się konferencji internetowej SwineTalks, która odbędzie się w dniach 7-8 października.
Japonia to malutka wyspa, jak widać na każdej mapie świata, w związku z czym ma ograniczoną dostępność ziemi. Łącznie na 380 000 km2 mieszka 127 milionów ludzi. Mimo to Japonia ma obecnie 9,5 miliona świń i 850 000 macior.
Japończycy tradycyjnie spożywają dużo ryb; jednak ta liczba zmniejsza się z roku na rok. Zamiast tego wzrasta spożycie białka zwierzęcego pochodzącego od zwierząt gospodarskich (z wyjątkiem wołowiny). Wieprzowina jest preferowana i stanowi ważną część diety japońskich konsumentów, ale wskaźnik samowystarczalności wieprzowiny wynosi tylko około 50% (Rysunek 2). Innym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest konsolidacja przemysłu w Japonii. Rysunek 3 wyraźnie pokazuje, że japońska produkcja trzody chlewnej ulegała (i będzie) konsolidować, podobnie jak ma to miejsce w UE i USA.
Wszystkie te trendy stwarzają więcej możliwości dla tych, którzy chcą w przyszłości rozwijać i dostosowywać nowe modele biznesowe w japońskim przemyśle trzody chlewnej.
Mocne i słabe strony Japonii
Produkcja wieprzowiny w Japonii jest wysoce opłacalna. Rentowność jest również dość stabilna. Koszty produkcji (pasza, robocizna, przetwarzanie obornika itp.) są wysokie w Japonii (prawie całe ziarno na paszę pochodzi z importu); jednakże zaleta wysokiej ceny wieprzowiny przezwycięża tę wadę. Wartość wieprzowiny w Japonii nadal należy do najwyższych na świecie. Ponadto nie jest powszechnie wiadomo, że japońska produkcja trzody chlewnej ma szczęście, że ma niski koszt kapitału. Oprocentowanie pożyczonego kapitału jest wyjątkowo niskie (0,25–0,3%), co oznacza, że ​​inwestorzy w branży produkcji trzody chlewnej mają bardzo niskie ryzyko niedoboru gotówki. Istnieje jednak wyzwanie związane z rozszerzeniem możliwości przetwarzania obornika i jego kosztów.
Zdrowie w japońskiej produkcji świń
Japonia jest wolna od afrykańskiego pomoru świń i pryszczycy. Zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) oraz epidemiczna biegunka świń w poszczególnych regionach należą do chorób o największym znaczeniu ekonomicznym. Oczywiste jest, że pozostanie wolnym od takich chorób i / lub ich kontrolowanie jest niezbędne dla producentów trzody chlewnej, aby utrzymać i maksymalizować ich wysoką rentowność. Producenci trzody chlewnej w Japonii uznają i domagają się zaawansowanych, światowych standardów usług weterynaryjnych, które obejmują na przykład zarządzanie danymi produkcyjnymi, kontrolę zdrowia, bezpieczeństwo biologiczne i analizę finansową.
Podsumowując, stwarza to doskonałą okazję do rozwoju japońskich lekarzy weterynarii zajmujących się trzodą świń. Nie tylko producenci, ale także lekarze weterynarii będą również musieli dostosować i opracować nowe modele biznesowe w branży.