Pigro News

Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny

  2020-10-13 11:28:53

  zagraniczne

Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny
Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny
Odnowiony optymizm co do handlu jest jasnym punktem dla sektora wieprzowiny w USA po znacznym spowolnieniu przez całe lato, powiedział Will Sawyer, główny ekonomista ds. Białka zwierzęcego w Dziale Wymiany Wiedzy CoBanku.
Po odkryciu afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Niemczech w zeszłym miesiącu, wiele kluczowych rynków importu wieprzowiny - w tym Chiny, Japonia i Korea - zakazało eksportu wieprzowiny z Niemiec, otwierając nowe możliwości handlowe.
„Kontrakty terminowe na chudą wieprzowinę wzrosły w związku z tymi wiadomościami” - napisał Sawyer w najnowszym raporcie kwartalnym działu wymiany wiedzy CoBank. „Oczekuje się, że producenci wieprzowiny stracą„ tylko ”7 USD na sztukę w nadchodzącym kwartale i zobaczą dodatnie marże w wysokości 15–20 USD na sztukę w pierwszej połowie 2021 r.”.
W trzecim kwartale amerykański sektor wieprzowiny nadrobił stracony czas po zamknięciu fabryk wieprzowiny i spowolnieniu w kwietniu i maju. Według Sawyera, zakłady przetworzyły o 4% więcej świń w ciągu kwartału, pomagając przenieść przez system ponad pół miliona świń tej wiosny.
„Marże producentów wieprzowiny poprawiły się w porównaniu z bardzo słabymi poziomami w połowie roku, ale dopiero niedawno spowodowało to, że średnie marże w branży znalazły się na plusie. Marże procesorów utrzymały się, chociaż na poziomach znacznie niższych niż te, z których korzystali niektórzy procesorzy w drugim kwartale ”- napisał Sawyer.
Patrząc na czwarty kwartał, zauważył swoje zaniepokojenie dostępnością miejsca na szekle w fabrykach wieprzowiny.
„Pozostałe zaległości świń utrzymują poziomy mieszkaniowe po brzegi, a hodowle wieprzowiny nadal odczuwają stres związany z wysoką absencją pracowników z powodu obaw i chorób związanych z COVID-19” - powiedział.
CoBank donosi, że odrodzenie się COVID-19 w niektórych społecznościach wiejskich w USA może zapobiec zwiększeniu zbiorów przez zakłady wieprzowe w porze roku, kiedy przemysł tego najbardziej potrzebuje. Według raportu, społeczności wiejskie są obecnie źródłem nieproporcjonalnej liczby nowych przypadków, podobnie jak wielu Amerykanów zaczyna spędzać znacznie więcej czasu w pomieszczeniach.
„Dobra wiadomość, przynajmniej z ekonomicznego punktu widzenia, jest taka, że ​​wiele branż wiejskich zaczęło wychodzić zza rogu” - powiedział Dan Kowalski, wiceprezes Działu Wymiany Wiedzy w CoBanku. „Jest to szczególnie prawdziwe w rolnictwie. Słabszy, stabilny dolar sprzyjał ożywieniu cen większości towarów rolnych. I pomimo niezliczonych wyzwań, przed którymi stanęli w 2020 r., Kluczowe sektory wiejskie znajdują nowe sposoby na przetrwanie, a w niektórych przypadkach prosperowanie ”.
Tymczasem gastronomia nadal jest trudnym kanałem dla amerykańskiego białka zwierzęcego, czytamy w raporcie. Sektor kurczaków radzi sobie lepiej niż większość ze względu na szybkie restauracje i dania na wynos.
W raporcie wyjaśniono, że ponowne otwarcie restauracji w trzecim kwartale było mile widziane dla producentów specjalistycznych upraw i przetwórców z umowami na usługi gastronomiczne. Jednak spodziewany wzrost liczby przypadków COVID-19 tej jesieni i zimy nadchodzi.