Pigro News

Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE

  2020-12-07 08:50:20

  zagraniczne

Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE
Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE po chińskim zakazie

 

W połowie września w populacji dzików w Niemczech potwierdzono pierwsze przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF). W odpowiedzi, główny kraj eksportowy, Chiny, wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z całego kraju. Więc jakie były konsekwencje dla handlu?
Pomimo zakazu ilość wysłanych towarów wzrosła

Pomimo zakazu eksportu do najważniejszego niemieckiego kierunku eksportowego, we wrześniu wolumeny faktycznie odnotowały znaczny wzrost. Eksport świeżej / mrożonej wieprzowiny wyniósł 174 000 ton, co jest najwyższą ilością wysłaną w ciągu jednego miesiąca od października 2012 roku. Wolumeny były o 38% (48 000 ton) wyższe niż w sierpniu io 13% (20 000 ton) więcej niż rok wcześniej.
Przesyłki do Chin stanowiły prawie połowę tego, co w poprzednim roku i wyniosły 16 000 ton. To także prawie 20 000 ton mniej niż w poprzednim miesiącu, co odpowiadałoby temu, kiedy zakaz został wprowadzony 14 czerwca.
W międzyczasie Niemcy wyeksportowały we wrześniu 135 000 ton na rynek UE-27 i Wielkiej Brytanii, o 39 000 ton (37%) więcej niż w roku poprzednim.
Większość wieprzowiny, która byłaby przeznaczona na rynek chiński, została przekierowana na rynek europejski. Praktycznie cały eksport wieprzowiny do Chin jest mrożony, a Chiny otrzymywały ponad połowę niemieckiego eksportu mrożonej wieprzowiny w roku poprzedzającym sierpień. Jednak pomimo spadku handlu z Chinami, mrożonki eksportowane we wrześniu były tylko o 5% (3 000 ton) niższe niż w sierpniu. Zwiększony handel z Rumunią i Hongkongiem sugeruje, że były to kluczowe alternatywne rynki zbytu dla produktów już zamrożonych, chociaż do wielu innych europejskich miejsc docelowych trafiało również więcej mrożonej niemieckiej wieprzowiny.
Świeża i schłodzona wieprzowina
We wrześniu odnotowano znaczny wzrost ilości świeżej / schłodzonej wieprzowiny eksportowanej do Niemiec. Wzrost ogólnego wolumenu eksportu wieprzowiny pochodzi wyłącznie z tego produktu, który stanowił 68% całkowitego wolumenu.
Ogólnie rzecz biorąc, mrożona wieprzowina jest przeznaczona dla krajów o dłuższym okresie transportu, podczas gdy świeża / schłodzona jest zazwyczaj wysyłana do krajów o krótszym czasie transportu ze względu na ograniczony okres przydatności do spożycia. Jednak świeży / schłodzony produkt jest zwykle bardziej pożądany. Ponieważ więcej wieprzowiny jest obecnie sprzedawanych na pobliskim rynku europejskim, sensowne byłoby zwiększenie ilości wysyłanej schłodzonej części. Krótszy okres przydatności do spożycia schłodzonej wieprzowiny prawdopodobnie przyspieszył część handlu eksportowego, jeśli część tego była produktem, który w przeciwnym razie mógłby zostać zamrożony i wysłany do Chin. Obawy o przyszły kierunek cen lub dalsze rozprzestrzenianie się ASF mogły również zachęcić do zwiększonego eksportu zamiast przechowywania wieprzowiny, jeśli można tego uniknąć.
Presja rynkowa przełożyła się na niższe ceny eksportowe
Sytuacja, która rozwinęła się w Niemczech, wywarła presję na rynki europejskie, która objęła również ceny w Wielkiej Brytanii. W związku z tym ceny eksportowe we wrześniu były generalnie niższe niż w poprzednim miesiącu. Ceny produktów mrożonych odnotowały większy spadek niż ceny produktów świeżych / schłodzonych. Podczas gdy ceny mrożonych tusz odnotowały największy spadek cen w miesiącu, wielkość wywozu jest niezmiennie bardzo mała (100 ton).
Ponieważ chiński zakaz nadal obowiązuje, Niemcy będą musiały nadal znajdować alternatywne rynki zbytu dla eksportu wieprzowiny. Ponieważ tylko kilka miejsc poza UE akceptuje regionalne podejście do epidemii ASF, rynek europejski prawdopodobnie wchłonie większość produktu, który w przeciwnym razie trafiłby do Chin. Prawdopodobnie doprowadzi to do ciągłej presji na ceny, chyba że uda się zawrzeć porozumienia regionalizacyjne.