Pigro News

Obawy przed wirusami i zatłoczone porty ograniczają import mięsa do Chin

  2020-12-07 10:39:02

  zagraniczne

Obawy przed wirusami i zatłoczone porty ograniczają import mięsa do Chin
Testy chińskich dostaw mrożonej żywności pod kątem ryzyka wystąpienia wirusów, a także poprawa liczby krajowych świń mogą spowodować spadek importu mięsa nawet o 30% w przyszłym roku.
Długie i uciążliwe procedury testowe zwiększają ryzyko dla importerów mięsa, skłaniając ich do kupowania mniejszych towarów w czasie, gdy krajowe ceny wieprzowiny spadają z rekordowych poziomów, powiedział Lin Guofa, starszy analityk w Bric Agriculture Group, firmie konsultingowej z Pekinu.
Co więcej, niektórzy konsumenci z kontynentu obawiają się mrożonego mięsa zamorskiego ze względu na obawy o bezpieczeństwo żywności - twierdzi Pan Chenjun, starszy analityk ds. Zwierząt gospodarskich Grupy Rabobank, który widzi, że tej zimy nastąpi dalszy spadek importu.
Chiny rozpoczęły testowanie dostaw zimnej żywności pod kątem koronawirusa w czerwcu, ma to na celu ochronę zdrowia publicznego, po tym, jak importowany łosoś został wskazany jako potencjalny winowajca świeżej epidemii Covid-19 w Pekinie w tym miesiącu.
Pomimo niewielkiej liczby próbek żywności, które okazały się skażone, rząd chiński zażądał dezynfekcji wszystkich wysyłek zamorskich produktów z łańcucha chłodniczego, jednocześnie zakazując sprzedaży importowanego mrożonego mięsa nieposiadającego certyfikatów kwarantanny lub informacji o identyfikowalności.
Import mięsa i podrobów do Chin spadł już do najniższego poziomu od lutego, kiedy to wybuch epidemii koronawirusa w tym kraju doprowadził największego kupującego do zablokowania rynku, ograniczając popyt i blokując globalne łańcuchy dostaw. Wciąż zakupy na cały rok mają osiągnąć rekordowy poziom, ponieważ stada świń domowych wciąż wracają do zdrowia po spustoszeniu przez afrykański pomór świń.
Rabobank twierdzi, że w przyszłym roku zakupy zagraniczne spadną nawet o 30%
W Tianjin, największym porcie przetwórstwa mięsa w Chinach, piętrzą się tysiące kontenerów na mięso i owoców morza, ponieważ wszystkie ładunki muszą przejść testy i prewencyjną dezynfekcję przed dostarczeniem do chłodni, powiedział agencji Bloomberg urzędnik żeglugowy.
Zatory są najbardziej dotkliwe w tym roku, nawet w porównaniu z połową roku, kiedy czasy odpraw celnych potroiły się, lub na początku 2020 r., kiedy zamknięto obszary kraju, powiedział urzędnik.
Inne duże porty również doświadczyły poważnego zatłoczenia z powodu ograniczonej przestrzeni do przechowywania w chłodni, a niektóre miasta drugiego rzędu zakazały transportów ciężarówkami mrożonek z portów z powodu obaw o infekcję, według dyrektora ds. Handlu mięsem.
 
W piątek australijski departament rolnictwa powiedział, że nowe wymagania dotyczące świadectw zdrowia z Chin przy imporcie niezdolnych do życia produktów wodnych mogą spowodować niepewność w obecnym handlu i spowodować, że niektóre produkty zostaną zatrzymane na chińskiej granicy.
Według Global Times ponad 40 przypadków importowanych produktów mrożonych z pozytywnym wynikiem na koronawirusa zostało zgłoszonych w 16 prowincjach i regionach w całych Chinach. Produkty z Ekwadoru i Argentyny mają największą liczbę odkryć, podała gazeta państwowa.
Tymczasem chińskie stado świń odbijaj się od afrykańskiego pomoru świń. Krajowa produkcja wieprzowiny może wzrosnąć w przyszłym roku nawet o 20% od 2020 roku i zmniejszyć import mięsa o 20-30%, szacuje Rabobank.