Pigro News

Chiny- przekształcenie rynku i regionalizacja

  2021-04-27 12:12:41

  zagraniczne

Chiny- przekształcenie rynku i regionalizacja
Chiński plan kontroli transportu żywych świń w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń ma na celu przekształcenie rynku i stworzenie regionalizacji cen.
Od maja kraj zostanie podzielony na pięć regionów, poinformowało ministerstwo rolnictwa w zeszłym tygodniu, a żywe świnie nie będą przekraczać granic. Posunięcie to spowoduje spadek cen wieprzowiny w głównych obszarach produkcji na północy i wzrost kosztów w centrach na południu. Jeśli kontrole utrzymają się w dłuższej perspektywie, firmy będą zmuszone do otwierania większej liczby ferm trzody chlewnej bliżej miejsca, w którym znajdują się ich klienci.
Chiński przemysł trzody chlewnej został zdewastowany przez afrykański pomór świń w 2018 r. i chociaż od tego czasu liczebność stad się poprawiła, niedawne odrodzenie spowodowało, że import wieprzowiny osiągnął rekordowy poziom w zeszłym miesiącu. Ceny spadły jednak, ponieważ ubój stad zwiększył podaż krajową. Według danych giełdy towarowej Dalian, świnie są bardzo ważnym źródłem białka w Chinach, a rynek sprzedaży wieprzowiny wart jest około 2 bilionów juanów (308 miliardów dolarów) rocznie.
Około 20% chińskich świń, czyli około 140 milionów żywych zwierząt, jest transportowanych każdego roku, głównie z północnego wschodu na południe, aby zaspokoić zapotrzebowanie na świeże mięso, powiedział Lin Guofa, starszy analityk w firmie konsultingowej Bric Agriculture Group.
„Niektóre obszary, które kiedyś nazywały się hrabstwami bez świń lub miastami bez świń, będą musiały je budować” - powiedział. Transport mrożonego mięsa zamiast żywych świń będzie wspierany, co doprowadzi do ekspansji przemysłu łańcucha chłodniczego, powiedział Lin.
Północno-wschodnie Chiny są regionem o największej produkcji trzody chlewnej ze względu na obfite dostawy kukurydzy i stosunkowo łatwy dostęp do ziemi, podczas gdy północno-zachodni region Xinjiang został również zidentyfikowany jako obszar, w którym można rozszerzyć produkcję wieprzowiny.
Hurtowe ceny spadły w tym roku o około 30%, jak pokazują dane Ministerstwa Handlu. 16 kwietnia kosztowały 31,33 juana za kilogram, najmniej od połowy 2019 roku.
Według Wang Zhonga, głównego konsultanta w Systematic, Strategic & Soft Consulting Co., kontrole w krótkim okresie spowodują obniżenie cen na północy i wzrost cen na południu, co może ostatecznie skłonić dużych producentów wieprzowiny - w tym Muyuan Foodstuff Co. , New Hope Liuhe Co. i Wens Foodstuff Group Co. - do stworzenia większej ilości hodowli trzody chlewnej na południu i większej liczby zakładów uboju na północnym wschodzie i północnym zachodzie.
Nowe zasady są podobne do systemów opracowanych w Brazylii i Hiszpanii, którym udało się pozbyć afrykański pomór świń - podało ministerstwo rolnictwa. Chociaż „wirus jest nadal szeroko rozpowszechniony i trudny do wyeliminowania w krótkim okresie”, regionalne kontrole są „nieuniknionym wyborem”, powiedział.