Pigro News

Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku

  2021-05-13 09:40:56

  zagraniczne

Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyński sektor trzody chlewnej od dwóch dekad doświadczył imponującego wzrostu przy tempie powyżej 8% rocznie. Liczba ta sprawia, że ​​sektor ten jest najbardziej dynamicznym w gospodarce kraju od 2011 roku.
Dane te podzieliła argentyńska firma konsultingowa IES. Zgodnie z oficjalnymi danymi wzrost produkcji trzody chlewnej w Argentynie rozpoczął się jeszcze wcześniej. W 2002 roku kraj wyprodukował 136 000 ton. W ubiegłym roku liczba ta osiągnęła 775 000 ton, 5,7 razy więcej w ciągu 19 lat, przy średniorocznym wzroście na poziomie 10,3%.
Tendencję tę potwierdzają zarówno rynek krajowy, jak i eksport. W 2020 r. eksport wieprzowiny w 2020 r. osiągnął nowy rekord z 43000 ton napędzany popytem z Chin - stosunkowo nowym zjawiskiem.
Próby rozpoczęcia eksportu wieprzowiny do Argentyny
Pierwsza próba eksportu argentyńskiej wieprzowiny miała miejsce w 2009 roku. Pomysł wznowiono w 2015 roku. Od tego czasu inicjatywa przyniosła znaczny wzrost w ostatnich latach, obejmując 13 miejsc docelowych, obecnie Chiny z 67% głównym rynkiem eksportowym.
Obecny udział eksportu w produkcji ogółem jest niewielki i wynosi około 5,4%. Warto wspomnieć, że rok 2020 jest pierwszym rokiem z korzystnym bilansem ilościowym i walutowym, a historycznie Argentyna zawsze była importerem białka wieprzowego.
Konsumpcja na mieszkańca również znacznie wzrosła. Według argentyńskiego Ministerstwa Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Rybołówstwa w 2011 r. średnio każdy Argentyńczyk spożywał 8,62 kg rocznie. W ubiegłym roku ilość ta wyniosła w ubiegłym roku 19,3 kg (wzrost o 123,8%).
Główny światowy dostawca wieprzowiny
Argentyna ma plan, aby do 2030 r. uczynić kraj jednym z głównych światowych dostawców. W kwietniu sektor ten przedstawił rządowi krajowemu plan strategiczny na lata 2020–2030 w Radzie Rolno-Przemysłowej Argentyny.
Do 2030 roku dążą do corocznej poprawy:
    6% w liczbie macior (docelowo 700 000 macior);
    wzrost o 5% w kg mięsa produkowanego przez lochę na rok (3000 kg);
    11% w wyprodukowanych tonach (2,1 mln ton);
    7% konsumpcji krajowej (1,3 mln ton);
    31% w eksporcie (800 000 ton); inny
    6% spożycia na mieszkańca (30 kg).
Nowe rekordy w produkcji wieprzowiny
Po rekordowym roku 2020, w pierwszych 2 miesiącach 2021 roku kontynuowano ekspansję produkcji wieprzowiny, przy wzroście produkcji o 5,1% do 101,100 ton i uboju o 2%. Sprzedaż zagraniczna również utrzymała silny wzrost i wzrosła o 75,1% wartości (do 12,8 mln USD) i 43,7% ilościowo (do 6 600 ton).
Perspektywy branży trzodowej na 2021 rok
Według firmy doradczej IES w 2021 roku sektor będzie się dalej rozwijał, ale w wolniejszym tempie. Spłaszczenie konsumpcji krajowej w 2021 roku (pomimo korzystnych cen relatywnych) stanie się czynnikiem, który ma spowolnić dalszy wzrost w tym roku.
Popyt zagraniczny będzie nadal sprzyjał produkcji, chociaż jego udział jest nadal stosunkowo niski, aby pobudzić sektor. Produkcja na początku 2021 r. była na niższym poziomie niż na koniec 2020 r. i oczekuje się, że w najbliższych miesiącach jej wzrost wyhamuje, ponieważ nie ma czynników napędzających popyt.