Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /index.php:1) in /index.php on line 3
Pigro.pl - Sprzedaż – import: warchlaków, loszek z Danii, Holandii.


Pigro News

ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej

  2019-08-22 11:05:47

  zagraniczne

ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej

ASF dewastuje przemysł trzody chlewnej w Chinach.
Cena wieprzowiny na całym świecie wzrośnie, przez epidemię śmiertelnego wirusa ogarniającego Chiny i sąsiednie kraje, wymagając przy tym ubój milionów zwierząt.
Eksperci twierdzą, że epidemia afrykańskiego pomoru świń będzie miała tak duży wpływ na światowy przemysł mięsny, jak gąbczasta encefalopatia bydła  lub choroba szalonych krów, która ogarnęła świat w latach 90.
W Chinach, podobnie jak w Wielkiej Brytanii w szczytowym momencie kryzysu BSE, całe stada zwierząt zostają zabijane, palone lub zakopywane w celu powstrzymania choroby.
Mongolia, Wietnam i Kambodża również walczą z epidemiami, a chorobę tę odnotowano również u dzika w Europie Wschodniej i Niemczech.
Dania stawia warte 43 mln ogrodzenie, aby uchronić się przed zarażonymi zwierzętami, a celnicy w Wielkiej Brytanii i całej Unii Europejskiej zostali postawieni w stan pogotowia .

Od czasu pierwszego pojawienia się wirusa w Chinach w sierpniu ubiegłego roku, na całym świecie zostało zabitych ponad milion świń , a międzynarodowe hurtowe ceny wieprzowiny wzrosły nawet o 20 procent.
„Afrykański pomór świń będzie miał największy wpływ na światowe rynki mięsne prawdopodobnie przez następne kilka lat, a może nawet dekadę” - powiedział Tim Ryan, analityk rynku z Singapuru z grupą handlową Meat & Livestock Australia. „Nie sądzę, aby na całym świecie było wystarczająco dużo mięsa, aby wypełnić tę lukę”.
Chiny są największym konsumentem wieprzowiny na świecie i nawet w normalnych czasach mają niemal nienasycony apetyt na ten produkt.
Teraz, gdy stracono 20 procent zwierząt gospodarskich, zwraca się na rynki międzynarodowe, aby zaspokoić popyt.
Import wieprzowiny - pochodzący głównie z Unii Europejskiej, Kanady i Brazylii - ma wzrosnąć w tym roku o 40 procent do 1,7 miliona ton, a następnie w 2020 roku wzrośnie do 2,1 miliona ton, podała gazeta China Daily, powołując się na raport Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi w Pekinie.
Adolfo Fontes, analityk z Rabobank, powiedział w tym miesiącu, że eksport wieprzowiny z Brazylii do Chin może wzrosnąć w tym roku nawet o 61 procent do 250 000 ton.
Wirus ten nie jest groźny dla ludzi, rozprzestrzenia się, gdy zwierzęta jedzą dotknięte produkty mięsne lub mają kontakt z zanieczyszczonymi zwierzętami lub materiałami.
Jak dotąd nie ma zatwierdzonej szczepionki przeciwko tej chorobie, chociaż naukowcy, w tym z Pirbright Institute w Wielkiej Brytanii, pracują nad tym.

Według Komisji Europejskiej średnia cena wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosła o około 20 procent w porównaniu z tą samą ceną w ubiegłym roku.
Ceny konsumpcyjne bekonu, kiełbasy i innych produktów wieprzowych w Wielkiej Brytanii jeszcze nie wzrosły, ale oczekuje się, że to nastąpi, ponieważ kryzys rośnie, a letni sezon grillowania zwiększa popyt.
Brytyjscy producenci wieprzowiny twierdzą, że gromadzenie zapasów przed 29 marca, w dniu, w którym Wielka Brytania miała opuścić Unię Europejską, skutkowało utrzymaniem stabilnych cen w Wielkiej Brytanii.
Zoe Davies, dyrektor naczelny National Pig Association, powiedziała, że ​​wzrost cen w Europie wynika z popytu ze strony Chin, które przed wybuchem afrykańskiego pomoru świń zamieszkiwała połowa światowej populacji świń.
„Wzrósł eksport z UE do Chin. Do tej pory Chiny straciły około 20 procent swojego stada hodowlanego ”- powiedziała.
Dodała: „Gorączka występuje w każdej prowincji w Chinach, a także w Kambodży i Wietnamie. Rozprzestrzenia się i nic co by mogło to zatrzymać, nie zostało wprowadzone. Według doniesień chińskie władze wprowadziły wymóg badania zwierząt po przybyciu do rzeźni, ale w całych Chinach wciąż jest dużo zwierząt i niewiele kontroli w zakresie transportu i bezpieczeństwa biologicznego. ”
Richard Brown, dyrektor Gira, analityk branży, powiedział, że afrykański pomór świń ma tak duży wpływ na światowy przemysł mięsny jak BSE.
„Chińczycy jedzą znacznie więcej wieprzowiny niż jakiekolwiek inne mięso. Bardzo duża liczba świń umrze, ponieważ jest to podatne stado - nigdy nie były narażone na tę chorobę. W Chinach świnie są hodowane głównie na podwórku i w małych gospodarstwach rodzinnych, a bezpieczeństwo biologiczne jest niewielkie. Chiński rząd nie był w stanie zaakceptować afrykańskiego pomoru świń, a ponieważ nie wynagrodzili rolników, ludzie nie przyznali się do tego ”- powiedział.

Dodał, że chińska produkcja wieprzowiny ma w tym roku zmniejszyć się o około 13 milionów ton - mniej więcej tyle samo wieprzowiny, co USA produkuje każdego roku.
Dr Davies powiedział, że około 60 procent wieprzowiny spożywanej w Wielkiej Brytanii pochodzi z Europy, więc wzrost cen w końcu uderzy w Wielką Brytanię.
Dodała, że ​​podwyżki cen mogą dotknąć wcześniej restauracje , hotele i inne punkty gastronomiczne, z których większość jest wieprzowiną importowaną.
„Niektóre oznaki wskazują, że w pierwszym kwartale tego roku cena wzrosła o około 40 pensów za kilogram, co jest ogromną podwyżką cen” - powiedziała.