Pigro News

Świnie kwitną na białku z traw koniczyny

  2020-03-02 12:40:53

  zagraniczne

Świnie kwitną na białku z traw koniczyny

Świnie kwitną na białku z traw koniczyny
Eksperymenty przeprowadzone na duńskim Uniwersytecie Aarhus wykazały, że zielone białko ekstrahowane z trawy koniczyny jest bardzo przydatną dietą dla świń. Dotyczyło to zarówno dobrostanu świń, wzrostu, wykorzystania pasz, jak i jakości i smaku mięsa.

W ramach projektu SuperGrassPork naukowcy z Wydziału Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Aarhus (AU) przeprowadzili eksperyment żywieniowy na świniach ekologicznych, którym karmiono mieszankę paszową białkiem ekstrahowanym z trawy koniczyny.W komunikacie prasowym na stronie internetowej uniwersytetu opisano, że celem projektu było zbadanie efektu osiągniętego, gdy część tradycyjnego białka - zazwyczaj soi - została zastąpiona białkiem uzyskanym z lokalnie produkowanej trawy koniczynowej. Eksperyment przeprowadzono jako próbę, a wyniki badań wykazały, że świnie mają się dobrze z maksymalnie 15% białka trawy koniczynowej w swoich dawkach pokarmowych.W artykule prasowym dr Lene Stødkilde, badaczka z uniwersyteckiego Wydziału Nauk o Zwierzętach, powiedziała: „Nasze wyniki są bardzo pozytywne, ponieważ wykorzystanie białka pozyskanego z trawy koniczyny ma ogromny potencjał w kilku obszarach. Po pierwsze, zapewni zaopatrzenie w lokalnie uprawiane białko na potrzeby rosnącej produkcji ekologicznych świń w Danii; a po drugie, uprawa trawy zwiększy produktywność na polach, a jednocześnie przyczyni się do zmniejszenia wymywania azotu i zużycia pestycydów. ”

Białko z koniczyny ekstrahowano w niewielkiej instalacji biorafinacji w AU Foulum. Podczas projektu karmienia w AU Foulum 48 świń (w wieku od 6 tygodni i do uboju) podzielono na 4 grupy, które były karmione następującymi 3 rodzajami pasz o różnych ilościach białka trawy, a także karmą kontrolną bez białka trawy koniczyny:
    5% białka trawy koniczyny;
    10% białka trawy koniczyny;
    15% koniczyny białkowej (tylko duńskie surowce).

Podane wyżej wartości procentowe to ilość białka zawarta w paszy na podstawie masy. Pasze na ogół składano w oparciu o istniejące mieszanki paszowe stosowane w praktyce podczas karmienia ekologicznych świń rzeźnych. Głównymi składnikami eksperymentalnej paszy były jęczmień, pszenica, chińskie ciastka sojowe, groszek, bób i białko z koniczyny.Wyniki eksperymentu żywieniowego wykazały, że świnie prosperowały jednakowo na wszystkich rodzajach pasz, ponieważ nie było różnicy co do wagi świń, wzrostu, spożycia i wykorzystania paszy. Oznaczało to, że smak paszy nie wpływał na skłonność świń do jedzenia paszy, a składniki odżywcze były stosowane jednakowo we wszystkich rodzajach pasz. Ponadto podczas eksperymentu nie zaobserwowano żadnych problemów zdrowotnych dla żadnej z grup.

Jeśli chodzi o procent mięsa po uboju, wyniki wykazały, że grupa świń karmionych 15% białkiem trawy koniczynej miała znacznie wyższy procent mięsa w porównaniu do innych grup. Wyższy procent mięsa może wynikać z tego, że białko trawiaste ma nieco wyższą strawność i bardziej optymalny skład aminokwasowy niż oczekiwali naukowcy.„Im więcej białka trawy dodamy, tym bardziej optymalny skład aminokwasów osiągniemy”, powiedział dr Stødkilde, dodając: „Innymi słowy, nie możemy wykluczyć, że świnie w 15% grupie paszowej były karmione bardziej strawnym białkiem i więcej niezbędne aminokwasy, niż zamierzaliśmy, kiedy tworzyliśmy mieszanki paszowe. Jest to jednak dobra wiadomość dla naszych pasz, ponieważ wyższa strawność oznacza, że ​​potrzeba mniej białka trawy w paszy, aby osiągnąć doskonały wzrost i procent mięsa ”.

Więcej kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie .W artykule prasowym wyjaśniono również, że badacze zbadali również skład kwasów tłuszczowych w mięsie, a wyniki wykazały, że im więcej białka trawy koniczyny dodaje się do paszy, tym wyższa staje się zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w mięsie. Wszystkie 4 grupy wykazywały taki sam procent nienasyconego tłuszczu, a zatem zmienia się tylko stosunek między kwasami tłuszczowymi omega-3 i omega 6 na korzyść zawartości kwasów tłuszczowych omega-3.Dr Stødkilde powiedział: „Z punktu widzenia zdrowia dobrze, że mięso ma wyższą zawartość przydatnych kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie nie interesuje nas zbyt wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ może to zwiększyć jełczenie. Dlatego do paszy dodano dodatkowe przeciwutleniacze w postaci witaminy E, aby zapobiec zwiększonemu utlenianiu, a tym samym jełczeniu. ”
Nie ma różnic w smaku, niezależnie od tego, czy świnie są karmione zielonym białkiem, czy nie. Eksperyment zakończono wiosną 2019 r. I - we współpracy z Danish Crown - odbyło się wydarzenie smakowe obejmujące „nieformalną” ślepą degustację mięsa z eksperymentu. Żaden z uczestników nie był w stanie zobaczyć ani posmakować żadnych różnic, co zostało później potwierdzone przez profesjonalny panel degustacyjny.

Wyniki wykazały zatem, że świnie można łatwo karmić białkiem trawiastym. Dr Stødkilde powiedział: „Bardzo pozytywne jest to, że jesteśmy w stanie produkować zwykłą wieprzowinę na bazie lokalnie produkowanego białka z trawy bez uszczerbku dla jakości i smaku. Następnym krokiem będzie optymalizacja procesów biorafinacji w celu zapewnienia znacznej i stabilnej wydajności białka o najwyższej jakości, a także obliczenie kosztów przed wdrożeniem tego. ”