Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni
2020-08-14 10:47:49
zagraniczne
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni.
W wyniku COVID-19 wydajność uboju została zmniejszona w kilku miejscach.
Obecnie w wyniku wybuchu COVID-19 i wysokich temperatur, wielu dostawców świń rzeźnych zmniejszyło zdolność ubojową.
„Jesteśmy w opłakanej sytuacji. Poza tym, że zabijanie zwierząt może być trudne, dzieje się to w środku fali upałów. Dlatego ważne jest, aby kontrolować zarówno wentylację, jak i opryskiwanie w chlewniach.
Wstępna rada jest następująca:
Postępowanie z nadmiarem prosiąt
- Porozmawiaj ze swoim dostawcą prosiąt o tym, czy następną partię można wyeksportować, aby zwolnić miejsce w chlewni- Wykorzystaj w pełni pojemność pomieszczenia: Zwiększ obłożenie do 50% w ramach ustawowych wskaźników obłożenia przez pierwsze cztery tygodnie po wdrożeniu
Wentylacja i nawodnienie
W upalne dni ważna jest 100% kontrola temperatury w chlewni:
- Sprawdź, czy woda dostarczana jest potrzebna
- Zraszacz należy ustawić tak, aby pracował 2 - 3 razy na godzinę po 2 - 3 minuty w godzinach 9 - 22
- Wyczyść zawory ścienne i wloty powietrza pod okapem, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza
- Upewnij się, że komin wyciągowy jest czysty i ma odpowiednią wydajność
- Przepustnicę należy serwisować i otwierać całkowicie
- Sprawdź, czy system alarmowy i wentylacja awaryjna działają tak, jak powinny
Strategie żywienia
Obecnie nie zaleca się radykalnej zmiany strategii żywienia w celu ograniczenia wzrostu, ponieważ jest to wyzwanie, które, miejmy nadzieję, nie potrwa wiele tygodni. Jeśli jednak masz wysoką końcową moc żywienia, możesz korzystnie zmniejszyć ją do między 2,6 a 2,8 FEsv dziennie, aby zmniejszyć zarówno wzrost, jak i produkcję ciepła.
Jeśli masz możliwość karmienia w sali porodowej, możesz to wykorzystać, aby mieć świnie przez pewien czas.
Wreszcie, kluczowa jest prawidłowa wentylacja i zdrowie świń.
Zmniejsz ryzyko infekcji wśród pracowników
Niezależnie od sytuacji ze zmniejszoną wydajnością ubojową, konieczne jest przestrzeganie zaleceń władz i porad, które należy przetestować pod kątem COVID-19 w razie wątpliwości. „Wiemy, że jest wielu z was, którzy robią wszystko, co w ich mocy, aby utrzymać koronę z dala od waszego biznesu. Ale oprócz wakacji, podczas których wielu pracowników mogło przebywać za granicą, chcielibyśmy zachęcić Państwa do poddania się testom po powrocie i oczywiście przestrzegania zaleceń władz ”
Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta
Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl ruszyła pomoc dla rolników: Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodo...
Czytaj więcejPlan Bezpieczeństwa Biologicznego
Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl rolnicy posiadający gospodarstwa położone na obszarach objętych ograniczeniami II i III z powodu wystąpienia afrykańskiego pomoru świń, którzy chcą przemieszczać zwierzęta poza strefy ASF, muszą w ramach obowiązujących zasad bioasekurac...
Czytaj więcejWNIOSKI O DOFINANSOWANIE W ZWIĄZKU Z ROZPRZESTRZENIANIEM SIĘ WIRUSA ASF
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 28 września 2021 r. ARiMR przyjmuje wnioski o dofinasowanie w ramach PROW 2014-2020 na inwestycje zapobiegające zniszczeniu potencjału produkcji rolnej. Nabór potrwa do 26 listopada 2021 r. O wsparcie będą mogli ubiegać się rolnicy, k...
Czytaj więcejASF u świń domowych w Niemczech
Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL) poinformowało w dzisiejszym komunikacie prasowym, że podejrzenie afrykańskiego pomoru świń (ASP) zostało potwierdzone u świń z dwóch hodowli świń domowych w Brandenburgii. Krajowe Laboratorium Referencyjne – Instytut Friedricha Loe...
Czytaj więcejSytuacja ekonomiczna w niemieckiej hodowli świń
Notowania Stowarzyszenia Społeczności Producentów Żywego Inwentarza i Mięsa (VEZG) dla świń rzeźnych spadły do 1,42 €/kg SG. Straty, które hodowcy trzody chlewnej musieli ponosić od miesięcy, są teraz jeszcze większe. Sytuacja ekonomiczna w wielu gospodarstwach przybiera cor...
Czytaj więcej