Pigro News

Wzrost rosyjskiej populacji świń

  2020-12-29 10:54:54

  zagraniczne

Wzrost rosyjskiej populacji świń
Rosyjska populacja świń ma wzrosnąć z 4 mln w 2019 r. do 6 mln w 2025 r., Powiedział na ostatniej konferencji w Moskwie Jambulat Khatuov, zastępca rosyjskiego ministerstwa rolnictwa.
Rozwój rosyjskiego przemysłu trzodowego wkrótce przyspieszy w związku ze zrównoważonym wzrostem krajowej konsumpcji i eksportu. W ciągu ostatnich 5 lat rosyjskie zapasy trzody chlewnej wzrosły o 1,2 miliona sztuk, powiedział Khatuov, dodając, że gospodarstwa komercyjne odpowiadały za prawie 90% tego wzrostu. Obecnie trwa budowa gospodarstw zapoczątkowanych w latach 2017-2018, kiedy to zostały udzielone ostatnie pożyczki uprzywilejowane w ramach nowych projektów inwestycyjnych w branży. Najważniejsze zadania dla rosyjskiego przemysłu trzody chlewnej to usprawnienie logistyki, stworzenie krajowej bazy hodowlanej i rozwój eksportu - powiedział Khatuov.
Brak importowanej wieprzowiny po raz pierwszy od 30 lat
W 2020 roku Rosja nie importowała wieprzowiny po raz pierwszy od 30 lat - powiedział na tej samej konferencji Jurij Kowalow, przewodniczący Rosyjskiego Związku Producentów Wieprzowiny (RUPP). Powiedział, że Rosja podbiła od niemal całkowitej zależności od importu wieprzowiny na początku 2000 roku do prawie 100% samowystarczalności w 2020 roku. Narastają obawy o kryzys nadpodażowy na rynku krajowym. Na szczęście obserwuje się stały wzrost krajowej konsumpcji wieprzowiny.
Kovalev powiedział: „Produkcja wieprzowiny osiągnęła 28 kg na mieszkańca - to najwyższy wynik w historii i prawdopodobnie ten wzrost będzie się utrzymywał”. Dodał, że w ciągu najbliższych 5 lat konsumpcja krajowa ma wzrosnąć o 0,5 mln ton. Rosja zwiększy eksport wieprzowiny o 400 tysięcy ton do 2024 roku, powiedział Kowalow. W pierwszych 9 miesiącach 2020 roku eksport podwoił się w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku. Do końca roku eksport prawdopodobnie wzrośnie do 190 000 ton.
Kovalev dodał: „Kilka lat temu Rosja eksportowała głównie produkty uboczne, podczas gdy w tym roku udział mięsa ma wynieść około 60%. To znacznie zwiększa wartość eksportu ”. Dodał, że w ujęciu pieniężnym szacuje się, że eksport wieprzowiny osiągnie 300 milionów dolarów w 2020 roku.
Obecnie głównymi odbiorcami rosyjskiej wieprzowiny są Ukraina, Białoruś, Wietnam i Hongkong. Kovalev powiedział, że w tym roku silny wzrost eksportu jest spowodowany głównie sprzedażą do Wietnamu.
Rosnące koszty pasz
Jednocześnie rosyjscy hodowcy trzody chlewnej wyrażają zaniepokojenie rosnącymi cenami pasz. Oczekuje się, że koszty produkcji wieprzowiny wzrosną o 10% do 15% w 2021 r., podnosząc zarówno ceny detaliczne, jak i eksportowe, powiedział Kovalev.
Ostrzegł: „Na tym tle marginalność biznesowa może nie tylko spaść, ale także przekroczyć próg rentowności".