Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r.
2021-01-21 10:54:17
zagraniczne
Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r. z mało korzystnymi perspektywami cenowymi. W najnowszym miesięczniku Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował prognozę rynku wieprzowiny w USA na 2021 r. Podstawą jest określenie pogłowia trzody chlewnej z datą referencyjną 1 grudnia 2020 r. na cały 2021 r. spodziewany jest wzrost produkcji o prawie 1%. Zgodnie z wynikami spisu zwierząt hodowlanych zakłada się sezonowy spadek w pierwszych dwóch kwartałach, który powinien być tylko nieznacznie niższy niż rok wcześniej. Na III i IV kwartał szacowany jest wyższy wolumen produkcji niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Oczekuje się, że konsumpcja krajowa wzrośnie tylko nieznacznie o + 0,4%. W szczególności wyższe dane dotyczące konsumpcji są prognozowane w drugim kwartale. W drugiej połowie 2021 r. spodziewany jest nawet niewielki spadek. Średnie spożycie na mieszkańca wynosi 23,6 kg na mieszkańca USA. Eksport wieprzowiny jest sklasyfikowany o 1,7% niżej, do 3,25 mln ton w porównaniu z rokiem 2020. Głównym powodem jest zmniejszona sprzedaż w Chinach ze względu na rosnącą tam samozasilanie. Według szacunków USDA ceny świń powinny pozostać poniżej poziomu 1 € / kg. W pierwszej połowie roku przewiduje się pewne ożywienie na poziomie ostatniego kwartału 2020 r., ale w ostatnim kwartale 2021 r. spodziewany jest ponowny gwałtowny spadek cen.
Do Chin przyleciało ponad 1000 świń hodowlanych z Wielkiej Brytanii
Ponad 1000 świń hodowlanych z farmy w Northamptonshire odbyło w zeszłym tygodniu 7000-milową podróż do Chin. Świnie z Bridge House Farm, National Pig Awards Indoor Producer of the Year 2020, zostały przetransportowane w imieniu kanadyjskiej firmy hodowlanej Genesus, największego niez...
Czytaj więcejUS Pig outlook
Kontrakty terminowe na świnie w USA rosną, gdy dostawy kurczą się, a Chiny donoszą o nowym wybuchu afrykańskiego pomoru świń. W tym tygodniu ceny kontraktów terminowych silnie wzrosły. Amerykańskie firmy pakujące wieprzowinę w tym tygodniu dokonały agresywnych zakupów, co ...
Czytaj więcejSpożycie wieprzowiny w Rosji na rekordowym poziomie i będzie nadal rosło
Spożycie wieprzowiny w Rosji ma wzrosnąć o kolejne 2-3% w 2021 r. Poinformował o tym dyrektor generalny Krajowego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jurij Kowalow. „Według prognozy w 2021 roku produkcja wieprzowiny w masie tusz wzrośnie o 3-4%, czyli o około 150 tys. ton. Stanie się ...
Czytaj więcejWielka Brytania dąży do ograniczenia spożycia mięsa
Wielka Brytania dąży do ograniczenia spożycia mięsa Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. Nowe zobowiązania dotyczące zmiany klimatu, ogłoszone niedawno przez rząd W...
Czytaj więcejPodsumowanie kwietnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie kwietnia: co nowego w świecie świń? Kwiecień 2021 był miesiącem, w którym światowe firmy zajmujące się żywieniem trzody chlewnej uruchomiły inicjatywy internetowe, obejmujące kalkulatory, bazy danych i serię seminariów internetowych. AB Vista uruchamia internetowy ka...
Czytaj więcej