6 problemów wpływających na globalne ceny wieprzowiny
2021-05-17 09:57:53
zagraniczne
Powszechne wyzwania zdrowotne stad dodają niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, od ponownego pojawienia się klasycznego pomoru świń (CSF) w Japonii i Brazylii po afrykański pomór świń (ASF) szalejący w niektórych częściach Azji i innych regionach. ASF niewątpliwie spowalnia wysiłki w zakresie odbudowy stada w Azji i zmienia oczekiwania handlowe dla reszty świata. Ponadto większe straty stad niż oczekiwano w Chinach i na Filipinach zwiększają prognozy branżowe dotyczące eksportu. Jednak analitycy ostrzegają, że rosnące koszty wysyłki i wyższe ceny wieprzowiny mogą ograniczyć sprzedaż. Ponadto na podaż świń w USA i Meksyku wpływają również choroby, takie jak zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) i wirus epidemicznej biegunki świń (PEDv). Oczekuje się, że wszystko to nadwyręży łańcuch dostaw w nadchodzących miesiącach, skutkując gwałtownie wyższymi cenami.
Cena paszy i składników pasz wzrosła średnio o 35% rok do roku, twierdzą analitycy. Ceny paszy są największym kosztem zmiennym dla większości producentów, więc regionalne różnice w dostępności paszy i dostaw rozsądnych alternatyw mogą spowodować radykalną zmianę w ekonomice produkcji, twierdzi Rabobank. Ponadto kraje, które polegają na importowanej paszy, są jeszcze bardziej narażone na globalne niedobory i zmienność cen. W Chinach przebudowa pieców i zwiększone komercyjne wykorzystanie paszy nadwyrężają globalny bilans. Chiński import kukurydzy wzrósł o 438% rok do roku, czyli około 20% całkowitego światowego handlu kukurydzą. Chińscy urzędnicy publikują wytyczne ograniczające włączenie kukurydzy i śruty sojowej do diety świń, jednocześnie zachęcając do większej lokalnej produkcji. Wielu producentów przechodzi na alternatywne pasze, ale te opcje są również ograniczone. Rabobank twierdzi, że chociaż w wielu systemach można zarządzać wyższymi kosztami paszy, niewątpliwie zmusi to producentów do skupienia się na konwersji paszy i może spowodować nieco mniejszą wagę marketingową na niektórych rynkach. Analitycy spodziewają się likwidacji stada i wolniejszego wzrostu produkcji.
Sprzedaż detaliczna wieprzowiny jest silna na większości rynków, ale wolniejsze ożywienie w gastronomii i posiłkach grupowych stanowi wyzwanie dla niektórych droższych i przetworzonych produktów wieprzowych. W krajach takich jak Japonia i w niektórych częściach Europy wprowadzane są nowe ograniczenia dotyczące spożywania posiłków i podróżowania, aby ograniczyć rosnącą liczbę przypadków COVID-19. Chociaż oczekuje się, że środki blokujące będą tymczasowe, powiedział Rabobank, powoduje to ciągłe zakłócenia w biznesie i turystyce. Sprzedaż wieprzowiny może również zmagać się ze wzrostem kosztów żywności i paliw. Rabobank spodziewa się, że sytuacja będzie gorsza w krajach, gdzie wolniej wychodzą z COVID-19 lub w których wyzwania gospodarcze występowały przed pandemią.
Import wieprzowiny do Chin w marcu nieznacznie wyprzedził oczekiwania, co oznacza wzrost o 22% rok do roku. Bieżące przepływy handlowe wspierają chiński import w górnej części szacunków Rabobanku od 3,5 do 5 milionów ton metrycznych wieprzowiny i mięsa odmianowego za cały rok, ale nadal są obarczone ciągłą niepewnością. Analitycy stwierdzili, że jest to prawdopodobnie odzwierciedleniem napiętego krajowego bilansu Chin i oczekiwań kupujących na droższą wieprzowinę w nadchodzących miesiącach. Eksport z wielu miejsc docelowych zwolnił w kwietniu z powodu sezonowego spadku popytu, narastających zakłóceń w transporcie i wynikających z nich wyższych kosztów, a także rosnących cen eksportowych wieprzowiny.
Analitycy zauważyli, że straty w stadach i wysiłki na rzecz ograniczenia produkcji podczas pandemii w 2020 r. oraz nowe wyzwania w 2021 r. pomogły spowolnić wzrost w większości regionów. Przyczynia się to do gwałtownego ożywienia cen i powrotu do rentowności. Rabobank twierdzi, że nawet przy jednych z najwyższych kosztów paszy od prawie ośmiu lat i stłumionym światowym handlu, przemysł ma stosunkowo dobrze zrównoważone dostawy i powinien być w stanie przetrwać "burzę". Analitycy oczekują, że ci, którzy mogą, wyjdą z tego cyklicznego niskiego poziomu bardziej odporni i przygotowani na silniejszy globalny popyt po pandemii.
Światowy sektor produkcji wieprzowiny pozostaje ostrożny. Przy ciągłych wyzwaniach związanych z podażą i ograniczonej widoczności popytu, branża zareagowała spowolnieniem wzrostu, a w niektórych przypadkach zmniejszeniem podaży. Ta lepsza równowaga umożliwi sektorowi osiągnięcie lepszych wyników finansowych niż początkowo oczekiwano. Chociaż istnieją obszary o większym stresie gospodarczym, takie jak Brazylia i Filipiny, Rabobank twierdzi, że działania branży powinny pomóc przywrócić równowagę dla produktów do końca roku. Wszystkie te czynniki wskazują na niewielką szybką ekspansję branży w odpowiedzi na odbicie w rentowności, czytamy w raporcie.
Do Chin przyleciało ponad 1000 świń hodowlanych z Wielkiej Brytanii
Ponad 1000 świń hodowlanych z farmy w Northamptonshire odbyło w zeszłym tygodniu 7000-milową podróż do Chin. Świnie z Bridge House Farm, National Pig Awards Indoor Producer of the Year 2020, zostały przetransportowane w imieniu kanadyjskiej firmy hodowlanej Genesus, największego niez...
Czytaj więcejUS Pig outlook
Kontrakty terminowe na świnie w USA rosną, gdy dostawy kurczą się, a Chiny donoszą o nowym wybuchu afrykańskiego pomoru świń. W tym tygodniu ceny kontraktów terminowych silnie wzrosły. Amerykańskie firmy pakujące wieprzowinę w tym tygodniu dokonały agresywnych zakupów, co ...
Czytaj więcejSpożycie wieprzowiny w Rosji na rekordowym poziomie i będzie nadal rosło
Spożycie wieprzowiny w Rosji ma wzrosnąć o kolejne 2-3% w 2021 r. Poinformował o tym dyrektor generalny Krajowego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jurij Kowalow. „Według prognozy w 2021 roku produkcja wieprzowiny w masie tusz wzrośnie o 3-4%, czyli o około 150 tys. ton. Stanie się ...
Czytaj więcejWielka Brytania dąży do ograniczenia spożycia mięsa
Wielka Brytania dąży do ograniczenia spożycia mięsa Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. Nowe zobowiązania dotyczące zmiany klimatu, ogłoszone niedawno przez rząd W...
Czytaj więcejPodsumowanie kwietnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie kwietnia: co nowego w świecie świń? Kwiecień 2021 był miesiącem, w którym światowe firmy zajmujące się żywieniem trzody chlewnej uruchomiły inicjatywy internetowe, obejmujące kalkulatory, bazy danych i serię seminariów internetowych. AB Vista uruchamia internetowy ka...
Czytaj więcej