Smithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
2021-06-22 09:41:13
zagraniczne
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego producenta. Producent wieprzowiny dążył do zwiększenia popytu, mimo że miał duże rezerwy w chłodniach i zwiększył eksport, głównie do Chin. Firma wprowadziła opinię publiczną w błąd co do środków bezpieczeństwa dla swoich pracowników. W kwietniu zeszłego roku, gdy loty były niższe i rozszerzały się blokady, ówczesny dyrektor wykonawczy Smithfielda, Ken Sullivan, publicznie ostrzegł, że kraj jest „niebezpiecznie blisko” niedoboru mięsa po zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Sioux Falls, należącym do pakowacza mięsa. Południowa Dakota, tymczasowo zamknięta po wybuchu epidemii ponad 200 przypadków w zakładzie. Był to jeden z wielu zakładów mięsnych, które stały się wczesnymi epicentrami pandemii, przyczyniając się do powstawania wąskich gardeł w transporcie ciężarowym, uwikłanego ruchu w portach i innych zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw. W sierpniu Smithfield wykupił całostronicową reklamę w niedzielnym wydaniu New York Times, aby oskarżyć swoich krytyków o fałszywe narracje i dezinformację oraz bronić swoich działań mających na celu utrzymanie narodu podczas pandemii. Krytycy postępowania z rozprzestrzenianiem się Covid-19 w zakładach mięsnych to między innymi demokratyczna senatorka Elizabeth Warren z Massachusetts.
Grupa rzecznicza ma „określony cel, jakim jest zlikwidowanie wysiłków naszych ciężko pracujących pracowników, którzy są bardzo dumni z bezpiecznego wytwarzania produktów spożywczych” – powiedziała Keira Lombardo, dyrektor administracyjny Smithfield w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną w poniedziałek, dodając, że firma nie doręczyła mu kopi skargi i nie miał wystarczającego czasu na rozpatrzenie zarzutów. „Nasze środki dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, oparte na wiedzy z zakresu medycyny i bezpieczeństwa pracy, były kompleksowe, ponieważ nasze zespoły pracowały od początku do końca, aby chronić dostawy żywności podczas pandemii”. Pozew, wniesiony przez grupę prawników Public Justice w imieniu Food & Water Watch w Sądzie Najwyższym Dystryktu Kolumbii, oskarża firmę o „wyraźnie agresywną kampanię public relations mającą na celu wykorzystanie pandemii w celu zwiększenia jej zysków” poprzez wprowadzenie w błąd o zbliżającym się braku towaru na rynku.
„To sianie strachu tworzy pętlę zwrotną generującą przychody. Podsyca i wykorzystuje panikę konsumentów – popyt na towar i sprzedaż – i z kolei dostarcza firmie fałszywe uzasadnienie, aby jej rzeźnie działały na pełnych obrotach ”- powiedziała grupa rzeczników w skardze.
Pozew twierdzi również, że ponieważ zakłady pakowania mięsa stały się wczesnymi epicentrami pandemii, firma zorganizowała kampanię mającą na celu złagodzenie obaw konsumentów o zdrowie pracowników, które zostały zakwestionowane przez późniejsze ustalenia regulacyjne dotyczące naruszeń bezpieczeństwa w zakładach Smithfield.
Do Chin przyleciało ponad 1000 świń hodowlanych z Wielkiej Brytanii
Ponad 1000 świń hodowlanych z farmy w Northamptonshire odbyło w zeszłym tygodniu 7000-milową podróż do Chin. Świnie z Bridge House Farm, National Pig Awards Indoor Producer of the Year 2020, zostały przetransportowane w imieniu kanadyjskiej firmy hodowlanej Genesus, największego niez...
Czytaj więcejUS Pig outlook
Kontrakty terminowe na świnie w USA rosną, gdy dostawy kurczą się, a Chiny donoszą o nowym wybuchu afrykańskiego pomoru świń. W tym tygodniu ceny kontraktów terminowych silnie wzrosły. Amerykańskie firmy pakujące wieprzowinę w tym tygodniu dokonały agresywnych zakupów, co ...
Czytaj więcejSpożycie wieprzowiny w Rosji na rekordowym poziomie i będzie nadal rosło
Spożycie wieprzowiny w Rosji ma wzrosnąć o kolejne 2-3% w 2021 r. Poinformował o tym dyrektor generalny Krajowego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jurij Kowalow. „Według prognozy w 2021 roku produkcja wieprzowiny w masie tusz wzrośnie o 3-4%, czyli o około 150 tys. ton. Stanie się ...
Czytaj więcejWielka Brytania dąży do ograniczenia spożycia mięsa
Wielka Brytania dąży do ograniczenia spożycia mięsa Wielka Brytania przyspieszy realizację celu redukcji emisji dwutlenku węgla, włączając środki takie jak zmniejszenie spożycia mięsa i nabiału. Nowe zobowiązania dotyczące zmiany klimatu, ogłoszone niedawno przez rząd W...
Czytaj więcejPodsumowanie kwietnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie kwietnia: co nowego w świecie świń? Kwiecień 2021 był miesiącem, w którym światowe firmy zajmujące się żywieniem trzody chlewnej uruchomiły inicjatywy internetowe, obejmujące kalkulatory, bazy danych i serię seminariów internetowych. AB Vista uruchamia internetowy ka...
Czytaj więcej