Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Niemcy otrzymują pozytywne sygnały z Chin w sprawie złagodzenia zakazu importu wieprzowiny
Niemcy otrzymują pozytywne sygnały z Chin w sprawie złagodzenia zakazu importu wieprzowiny Niemcy mają nadzieję na postęp w wysiłkach na rzecz przekonania Chin do złagodzenia zakazów importu niemieckiej wieprzowiny nałożonych po wykryciu afrykańskiego pomoru świń, powiedział w ...
Czytaj więcejAktualizacja i prognozy dotyczące produkcji trzody chlewnej w Danii, w tym eksportu
Rok 2020 był przełomowy pod wieloma względami. Pandemia dotknęła duński przemysł spożywczy. Producenci, a także firmy spożywcze, musieli myśleć w nowy sposób, aby utrzymać obroty branży. Pomimo blokady duńskiemu sektorowi trzody chlewnej udało się to osiągnąć. Rozwój rocz...
Czytaj więcejDanish Crown, zmniejsza zatrudnienie, a afrykański pomór świń ogranicza możliwości eksportowe
Danish Crown, największy w Europie eksporter wieprzowiny, planuje zwolnić nawet 100 miejsc pracy w rzeźni w Niemczech, ponieważ wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF) z września 2020 r. nadal uniemożliwia firmie eksportowanie wieprzowiny poza Unię Europejską (UE) , donosi Just Food. ...
Czytaj więcejAnimex Foods ma nowe centrum magazynowe i dystrybucyjne
Pod Ostródą powstało nowe centrum magazynowe i dystrybucyjne Animeksu. – Dzięki niemu będziemy mogli zwiększyć możliwości operacyjne pobliskiego zakładu oraz poprawić efektywność łańcucha dostaw – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor ds. public i government relations Animex Foods. ...
Czytaj więcejChiny- przekształcenie rynku i regionalizacja
Chiński plan kontroli transportu żywych świń w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń ma na celu przekształcenie rynku i stworzenie regionalizacji cen. Od maja kraj zostanie podzielony na pięć regionów, poinformowało ministerstwo rolnictwa w zeszłym tyg...
Czytaj więcej