„2021 będzie trudnym rokiem”: Rynek wieprzowiny, wołowiny i drobiu w Europie
2020-09-03 09:46:14
zagraniczne
Gdy uderzył nowy koronawirus, gastronomia praktycznie została zamknięta z dnia na dzień. Jednocześnie wzrósł popyt na mięso w sprzedaży detalicznej.
Bez względu na to, jak duży jest ten wzrost popytu, przejście konsumentów do handlu detalicznego nie zrekompensowało utraty wolumenu w gastronomii, powiedział Claxton. Strata jest znacząca.
Usługi gastronomiczne w USA spadły o 27% w 2020 r. w porównaniu z danymi z 2019 r. Firma badawcza przewiduje, że sektor spadnie o 10% w 2021 r., ponownie w porównaniu do 2019 r.
W Chinach sytuacja wydaje się być bardziej pozytywna, w tym roku usługi gastronomiczne spadły o 24%, przewiduje się, że do 2021 r. wzrośnie o 5% w porównaniu z danymi z 2019 r.
W Europie (UE-27 + Wielka Brytania) poziom usług gastronomicznych spadł w tym roku aż o 33%, a prognozy na 2021 r. wynoszą -14%. „W wyniku pandemii mamy ograniczony rynek” - powiedział Claxton.
W miarę jak europejskie środki blokujące łagodnieją, a usługi gastronomiczne ponownie się otwierają, dwa kluczowe czynniki nadal powodują zatrzymanie konsumentów w domu - przynajmniej do jedzenia.
Jednym z nich jest czynnik ekonomiczny, wyjaśnił ekspert ds. Rynku mięsa Claxton, sugerując, że utrata dochodów i zwolnienia oznaczają, że konsumenci ograniczają swoje wydatki. Drugi to „czynnik strachu”, polegający na tym, że konsumenci wolą unikać tłumów i przestrzeni publicznych z obawy przed infekcją.
Przewiduje się, że ta utrata popytu będzie trwała przez 2020 r., aż do 2021 r. „Musimy wejść w 2021 r., spodziewając się, że będzie to trudniejszy rok i mniejsze znaczenie czynników ekonomicznych COVID-19 na rynku europejskim, bardziej niż fizyczny wpływ samego COVID ”
Oczywiście w sektorze występują fizyczne skutki. Produkcja ucierpiała w tym roku z powodu zamykania fabryk i niedoborów siły roboczej w sektorach drobiu, wieprzowiny i wołowiny. W 2021 r. Nastąpi „pewne ożywienie”, powiedział Claxton, z „normalną sezonowością” w produkcji.
Jednak aby to osiągnąć, ostrzegł analityk, Europa musi zwiększyć eksport. „Popyt w Europie będzie słabszy, więc musimy szukać lepszych możliwości poza Europą i musimy zaakceptować, że na rynku europejskim będą niższe ceny. Będziemy musieli ciężej pracować, aby znaleźć te optymalne możliwości ”.
Analityk wyraził obawy, że w nadchodzących miesiącach pandemia dotknie również produkty premium, sprzedawane głównie w gastronomii. Są to produkty ekologiczne i certyfikowane, a także cielęcina, jagnięcina, befsztyk i szynka parmeńska.
„Naprawdę martwię się o [spadek popytu krajowego] w przyszłości” - powiedział Claxton. „Kiedy wchodzimy w tę fazę, w której ludzie zdają sobie sprawę, że nie mają pewności zatrudnienia, że nie mają pieniędzy, że ich pensje zostały zmniejszone lub że zostali zwolnieni ”.
Należy spodziewać się spadków we wszystkich sektorach. Kiedy analityk przeanalizował zachowania zakupowe po krachu finansowym w 2008 r. zaobserwował, że konsumenci przechodzą od befsztyku do mięsa mielonego, od wołowiny do kurczaka, a w krajach rozwijających się od kurczaka do jajek i od jajek do warzyw. „Zobaczymy do 2021 roku” - powiedział delegatom. „A to oznacza mniejsze zapotrzebowanie na całym świecie i różne sposoby jego obsługi”.
W szczególności Chiny ucierpiały na ASF. W sierpniu 2018 roku naród zgłosił swój pierwszy przypadek. „Nadal istnieje i najprawdopodobniej ma charakter endemiczny - pomimo wszelkich poczynionych wysiłków - bardzo szybko zajął przemysł z ogromnym stadem świń przydomowych” - powiedział Claxton.
Szacujemy, że produkcja wieprzowiny w Chinach spadła o około 27 milionów ton między 2018 a 2019 rokiem.
Niemcy są również narażone na ASF. „Co się stanie z ich rynkiem, jeśli go zdobędą?. Problem z COVID jest oczywiście „daleki od zakończenia”. „Przeżywamy apogeum pandemii [ale] długofalowy wpływ gospodarczy dopiero nadejdzie”.
Brexit wprowadza również większą niepewność do sytuacji. Czy Europa i Wielka Brytania będą mogły swobodnie handlować 1 stycznia 2021 roku? To pytanie jest „niezwykle ważne. Nie ma co do tego jasności,póki co niebezpiecznie zbliżamy się do terminu”.
Podstawowe siły rynkowe nie zniknęły i należy się z nimi zmierzyć - podkreślił dyrektor ds. Mięsnych. Obejmują one podnoszenie standardów dobrostanu zwierząt, co zwiększa koszty produkcji krajowej, oraz zrównoważony rozwój, który ma coraz większe znaczenie dla konsumentów - co również wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Niemcy otrzymują pozytywne sygnały z Chin w sprawie złagodzenia zakazu importu wieprzowiny
Niemcy otrzymują pozytywne sygnały z Chin w sprawie złagodzenia zakazu importu wieprzowiny Niemcy mają nadzieję na postęp w wysiłkach na rzecz przekonania Chin do złagodzenia zakazów importu niemieckiej wieprzowiny nałożonych po wykryciu afrykańskiego pomoru świń, powiedział w ...
Czytaj więcejAktualizacja i prognozy dotyczące produkcji trzody chlewnej w Danii, w tym eksportu
Rok 2020 był przełomowy pod wieloma względami. Pandemia dotknęła duński przemysł spożywczy. Producenci, a także firmy spożywcze, musieli myśleć w nowy sposób, aby utrzymać obroty branży. Pomimo blokady duńskiemu sektorowi trzody chlewnej udało się to osiągnąć. Rozwój rocz...
Czytaj więcejDanish Crown, zmniejsza zatrudnienie, a afrykański pomór świń ogranicza możliwości eksportowe
Danish Crown, największy w Europie eksporter wieprzowiny, planuje zwolnić nawet 100 miejsc pracy w rzeźni w Niemczech, ponieważ wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF) z września 2020 r. nadal uniemożliwia firmie eksportowanie wieprzowiny poza Unię Europejską (UE) , donosi Just Food. ...
Czytaj więcejAnimex Foods ma nowe centrum magazynowe i dystrybucyjne
Pod Ostródą powstało nowe centrum magazynowe i dystrybucyjne Animeksu. – Dzięki niemu będziemy mogli zwiększyć możliwości operacyjne pobliskiego zakładu oraz poprawić efektywność łańcucha dostaw – mówi Łukasz Dominiak, dyrektor ds. public i government relations Animex Foods. ...
Czytaj więcejChiny- przekształcenie rynku i regionalizacja
Chiński plan kontroli transportu żywych świń w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń ma na celu przekształcenie rynku i stworzenie regionalizacji cen. Od maja kraj zostanie podzielony na pięć regionów, poinformowało ministerstwo rolnictwa w zeszłym tyg...
Czytaj więcej