Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Eksport świń rzeźnych z Holandii do Niemiec uległ zmniejszeniu
Eksport świń rzeźnych z Holandii do Niemiec uległ zmniejszeniu w wyniku koronawirusa w niemieckich rzeźniach. Holandia reaguje na zatory wieprzowiny w Niemczech W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2021 r. Holandia wyeksportowała 190322 świnie do uboju. To spadek o 142 000 zwie...
Czytaj więcejWolniejszy wzrost sektora wieprzowiny w UE
Analiza AHDB wskazuje na wolniejszy wzrost sektora wieprzowiny w UE Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosła w ubiegłym roku o 1,2%, ale prognozowany wzrost produkcji w 2021 roku wyniesie 0,7%. Zgodnie z krótkoterminową prognozą Komisji Europejskiej, blok handlowy zwiększył ...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny zaczyna zwalniać
Prognoza: stabilizacja cen kontraktów futures na chudą wieprzowinę Amerykański rynek wieprzowiny zaczyna zwalniać, gdy zaczynają przynosić efekty wysiłki Chin zmierzające do restrukturyzacji przemysłu trzody chlewnej. Ceny kontraktów futures na chudą wieprzowinę znalazły się ...
Czytaj więcejChiny stworzą regionalny system kontroli afrykańskiego pomoru świń
Chińskie ministerstwo rolnictwa wydało w środę plan podziału kraju na pięć regionów, na których spoczywa większa odpowiedzialność za zapobieganie i kontrolowanie afrykańskiego pomoru świń, a także innych chorób zwierząt. Decyzja o podziale następuje po silnej zimowej fali po...
Czytaj więcejEksport wieprzowiny UE nadal rośnie
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej (UE) osiągnął w zeszłym roku rekordowe poziomy, a jego wzrost będzie kontynuowany na początku 2021 roku. Biznes w Chinach nadal ma najwyższy priorytet w porównaniu z innymi krajami sprzedaży, podczas gdy Filipiny po raz pierwszy zajmują drugie mie...
Czytaj więcej