Smithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
2021-06-22 09:41:13
zagraniczne
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego producenta. Producent wieprzowiny dążył do zwiększenia popytu, mimo że miał duże rezerwy w chłodniach i zwiększył eksport, głównie do Chin. Firma wprowadziła opinię publiczną w błąd co do środków bezpieczeństwa dla swoich pracowników. W kwietniu zeszłego roku, gdy loty były niższe i rozszerzały się blokady, ówczesny dyrektor wykonawczy Smithfielda, Ken Sullivan, publicznie ostrzegł, że kraj jest „niebezpiecznie blisko” niedoboru mięsa po zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Sioux Falls, należącym do pakowacza mięsa. Południowa Dakota, tymczasowo zamknięta po wybuchu epidemii ponad 200 przypadków w zakładzie. Był to jeden z wielu zakładów mięsnych, które stały się wczesnymi epicentrami pandemii, przyczyniając się do powstawania wąskich gardeł w transporcie ciężarowym, uwikłanego ruchu w portach i innych zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw. W sierpniu Smithfield wykupił całostronicową reklamę w niedzielnym wydaniu New York Times, aby oskarżyć swoich krytyków o fałszywe narracje i dezinformację oraz bronić swoich działań mających na celu utrzymanie narodu podczas pandemii. Krytycy postępowania z rozprzestrzenianiem się Covid-19 w zakładach mięsnych to między innymi demokratyczna senatorka Elizabeth Warren z Massachusetts.
Grupa rzecznicza ma „określony cel, jakim jest zlikwidowanie wysiłków naszych ciężko pracujących pracowników, którzy są bardzo dumni z bezpiecznego wytwarzania produktów spożywczych” – powiedziała Keira Lombardo, dyrektor administracyjny Smithfield w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną w poniedziałek, dodając, że firma nie doręczyła mu kopi skargi i nie miał wystarczającego czasu na rozpatrzenie zarzutów. „Nasze środki dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, oparte na wiedzy z zakresu medycyny i bezpieczeństwa pracy, były kompleksowe, ponieważ nasze zespoły pracowały od początku do końca, aby chronić dostawy żywności podczas pandemii”. Pozew, wniesiony przez grupę prawników Public Justice w imieniu Food & Water Watch w Sądzie Najwyższym Dystryktu Kolumbii, oskarża firmę o „wyraźnie agresywną kampanię public relations mającą na celu wykorzystanie pandemii w celu zwiększenia jej zysków” poprzez wprowadzenie w błąd o zbliżającym się braku towaru na rynku.
„To sianie strachu tworzy pętlę zwrotną generującą przychody. Podsyca i wykorzystuje panikę konsumentów – popyt na towar i sprzedaż – i z kolei dostarcza firmie fałszywe uzasadnienie, aby jej rzeźnie działały na pełnych obrotach ”- powiedziała grupa rzeczników w skardze.
Pozew twierdzi również, że ponieważ zakłady pakowania mięsa stały się wczesnymi epicentrami pandemii, firma zorganizowała kampanię mającą na celu złagodzenie obaw konsumentów o zdrowie pracowników, które zostały zakwestionowane przez późniejsze ustalenia regulacyjne dotyczące naruszeń bezpieczeństwa w zakładach Smithfield.
Eksport świń rzeźnych z Holandii do Niemiec uległ zmniejszeniu
Eksport świń rzeźnych z Holandii do Niemiec uległ zmniejszeniu w wyniku koronawirusa w niemieckich rzeźniach. Holandia reaguje na zatory wieprzowiny w Niemczech W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2021 r. Holandia wyeksportowała 190322 świnie do uboju. To spadek o 142 000 zwie...
Czytaj więcejWolniejszy wzrost sektora wieprzowiny w UE
Analiza AHDB wskazuje na wolniejszy wzrost sektora wieprzowiny w UE Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosła w ubiegłym roku o 1,2%, ale prognozowany wzrost produkcji w 2021 roku wyniesie 0,7%. Zgodnie z krótkoterminową prognozą Komisji Europejskiej, blok handlowy zwiększył ...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny zaczyna zwalniać
Prognoza: stabilizacja cen kontraktów futures na chudą wieprzowinę Amerykański rynek wieprzowiny zaczyna zwalniać, gdy zaczynają przynosić efekty wysiłki Chin zmierzające do restrukturyzacji przemysłu trzody chlewnej. Ceny kontraktów futures na chudą wieprzowinę znalazły się ...
Czytaj więcejChiny stworzą regionalny system kontroli afrykańskiego pomoru świń
Chińskie ministerstwo rolnictwa wydało w środę plan podziału kraju na pięć regionów, na których spoczywa większa odpowiedzialność za zapobieganie i kontrolowanie afrykańskiego pomoru świń, a także innych chorób zwierząt. Decyzja o podziale następuje po silnej zimowej fali po...
Czytaj więcejEksport wieprzowiny UE nadal rośnie
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej (UE) osiągnął w zeszłym roku rekordowe poziomy, a jego wzrost będzie kontynuowany na początku 2021 roku. Biznes w Chinach nadal ma najwyższy priorytet w porównaniu z innymi krajami sprzedaży, podczas gdy Filipiny po raz pierwszy zajmują drugie mie...
Czytaj więcej