Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Eksport świń rzeźnych z Holandii do Niemiec uległ zmniejszeniu
Eksport świń rzeźnych z Holandii do Niemiec uległ zmniejszeniu w wyniku koronawirusa w niemieckich rzeźniach. Holandia reaguje na zatory wieprzowiny w Niemczech W ciągu pierwszych trzech miesięcy 2021 r. Holandia wyeksportowała 190322 świnie do uboju. To spadek o 142 000 zwie...
Czytaj więcejWolniejszy wzrost sektora wieprzowiny w UE
Analiza AHDB wskazuje na wolniejszy wzrost sektora wieprzowiny w UE Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wzrosła w ubiegłym roku o 1,2%, ale prognozowany wzrost produkcji w 2021 roku wyniesie 0,7%. Zgodnie z krótkoterminową prognozą Komisji Europejskiej, blok handlowy zwiększył ...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny zaczyna zwalniać
Prognoza: stabilizacja cen kontraktów futures na chudą wieprzowinę Amerykański rynek wieprzowiny zaczyna zwalniać, gdy zaczynają przynosić efekty wysiłki Chin zmierzające do restrukturyzacji przemysłu trzody chlewnej. Ceny kontraktów futures na chudą wieprzowinę znalazły się ...
Czytaj więcejChiny stworzą regionalny system kontroli afrykańskiego pomoru świń
Chińskie ministerstwo rolnictwa wydało w środę plan podziału kraju na pięć regionów, na których spoczywa większa odpowiedzialność za zapobieganie i kontrolowanie afrykańskiego pomoru świń, a także innych chorób zwierząt. Decyzja o podziale następuje po silnej zimowej fali po...
Czytaj więcejEksport wieprzowiny UE nadal rośnie
Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej (UE) osiągnął w zeszłym roku rekordowe poziomy, a jego wzrost będzie kontynuowany na początku 2021 roku. Biznes w Chinach nadal ma najwyższy priorytet w porównaniu z innymi krajami sprzedaży, podczas gdy Filipiny po raz pierwszy zajmują drugie mie...
Czytaj więcej