Pigro News

Brytyjscy eksporterzy spodziewają się wysokiej sprzedaży do Chiny

  2020-09-01 11:04:25

  zagraniczne

Brytyjscy eksporterzy spodziewają się wysokiej sprzedaży do Chiny

Brytyjscy eksporterzy wieprzowiny prognozują, że wysoki popyt z Chin utrzyma się w 2020 r., między innymi po tym, jak kraj został szczególnie mocno dotknięty wirusem, który zabija świnie na całym świecie.
Wieprzowina jest zdecydowanie najpopularniejszym mięsem w Chinach, niestety krajowych producentów mocno dotknął afrykański pomór świń (ASF).
Władze Pekinu podały w poniedziałek, że wysiłki na rzecz stabilizacji cen przyniosły efekty. Chiny wykorzystują swoje zapasy mrożonej wieprzowiny, a także szybko śledzące transakcje handlowe, aby podnieść poziom importu.
 
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2019 roku Wielka Brytania wysłała do Chin ponad 45000 ton metrycznych wieprzowiny według prasy branżowej, co stanowi prawie dwukrotność ilości w 2018 roku. To sprawiło, że Chiny stały się największym odbiorcą wieprzowiny w Wielkiej Brytanii.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy sześć nowych fabryk w Wielkiej Brytanii zatwierdziło eksport nóżek wieprzowych, popularnego chińskiego przysmaku.
Największy w Wielkiej Brytanii producent wieprzowiny, Tulip, generuje ponad 1 miliard funtów (1,34 miliarda dolarów) całkowitego przychodu każdego roku. Do Chin Tulip eksportuje głównie głowy świń, kłusaki, tylne łapy i podroby.
Dyrektor rolnictwa w Tulip, Andrew Saunders, przekazuje że jego rzeźnie, które eksportują do Chin, odnotowały wzrost sprzedaży o około 80% rok do roku.
Saunders dodał, że wzrost popytu miał miejsce od sierpnia 2018 r., a Chiny doświadczyły 25% spadku krajowej produkcji wieprzowiny z powodu ASF.
O tym, czy wysokie ceny prawdopodobnie się utrzymają, Saunders mówi: „Spodziewamy się, że tak będzie w 2020 r.”.
 
W listopadzie konkurencyjny brytyjski procesor Cranswick odnotował wzrost przychodów o 7,1% w półroczu „dzięki bardzo dobrym wynikom na rynkach eksportowych Dalekiego Wschodu”.
Dodał, że ASF na rynkach eksportowych Dalekiego Wschodu „stworzył okazję do zwiększenia sprzedaży w tym regionie na korzystnych komercyjnie warunkach”.
Popyt na chińską wieprzowinę zazwyczaj osiąga szczyt pod koniec stycznia, w okresie obchodów Nowego Roku Księżycowego. Istnieją obawy, że Chiny nie będą miały wystarczająco dużo wieprzowiny, aby zaspokoić popyt w przyszłym roku.
Jednak specjaliści ds. Surowców w Rabobanku dostrzegli oznaki, że chiński konsument był przygotowany na uniknięcie wieprzowiny, gdyby ceny były zbyt wysokie. W czerwcu poinformowano, że konsumpcja chińskiej wieprzowiny spadła o 10% do 15% w 2019 r., z powodu obaw o bezpieczeństwo żywności.
Zauważył, że chociaż obniżenie spożycia wieprzowiny i wypuszczenie zdrowego mrożonego mięsa, ograniczyło podwyżki chińskiej wieprzowiny, rosły ceny innych zamienników mięsa.
Rabobank zauważa, że chińskie stołówki w szkołach i fabrykach przestawiły się na drób i mięso z piersi kurczaka, które do maja wzrosły o 44% rok do roku. Bank prognozuje, że w 2020 roku będzie mniej wieprzowiny, ale wrosną rynki wołowiny i kurczaka.