Pigro News

Niemiecka wieprzowina: podaż żywych zwiarząt spada, sprzedaż utknęła

  2021-01-18 14:34:32

  zagraniczne

Niemiecka wieprzowina: podaż żywych zwiarząt spada, sprzedaż utknęła
Niemiecka wieprzowina: podaż żywych zwiarząt spada, sprzedaż utknęła
Ilość świń gotowych do uboju wynosi obecnie około 1 030 000 sztuk. Zgodnie z oczekiwaniami, duża liczba została dodana w czasie świątecznym, teraz redukcja powinna zostać znacznie przyspieszona przez mniejszą liczbę rodzących się świń. Sprzedaż wieprzowiny odgrywa również ważną rolę w rozkładaniu chlewni. Tu jest poważny problem.
Ze względu na to, że dni uboju zostały odwołane ze względu na święta, zator w wieprzowinie znacznie się zwiększył, ale nawis został już nieco zmniejszony w zeszłym tygodniu. Jednak w poszczególnych miejscach uboju nadal istnieją ograniczenia wydajności, ponieważ wśród pracowników występują infekcje koronowe - nie jest to zaskakujące w świetle ogólnokrajowej sytuacji korony. Firma ubojowa Vion w lokalizacjach Perleberg, Crailsheim i Emstek oraz Willms-Fleisch w Loxstedt walczą obecnie z wirusem. Dotyczy to również zakładu rozbioru w Boeser Frischfleisch we Frechen. Jednak ogólnie rzecz biorąc, jest obecnie całkiem możliwe, po konsultacji z odpowiednimi władzami, osiągnięcie odpowiedniego poziomu między ochroną przed infekcją a utrzymaniem zdolności. W ciągu ostatnich kilku tygodni okazało się, że firmy dotknięte Coroną są w stanie stosunkowo szybko ponownie zwiększyć swoje moce produkcyjne.
Podczas usuwania zatoru spodziewane jest wysokie tempo
Duża różnica w porównaniu z okresem przedświątecznym polega obecnie na tym, że asortyment świń gotowych do uboju, jest znacznie mniejszy. Pierwszą i najważniejszą kwestią jest gwałtowny spadek importu prosiąt. Od września ubiegłego roku około 40 000 mniej prosiąt tygodniowo jest dostarczanych z Danii i Holandii. Ponadto podaż niemieckich prosiąt spadała już jesienią ubiegłego roku ze względu na zmniejszenie liczby niemieckich hodowców loch. Oznacza to, że znacznie mniej świń jest teraz gotowych do uboju w niemieckich stajniach. Już teraz zaczyna się efekt sezonowych wahań podaży. Ponadto obecnie ograniczany jest import świń rzeźnych z Holandii i Belgii. Jednocześnie coraz więcej świń jest wywożonych za granicę na ubój.
Ogólnie powinno to umożliwić zmniejszenie zatoru w znacznie zwiększonym tempie. Chociaż tylko w pojedynczych przypadkach można było zmniejszyć nawis o 10 000 do 30 000 zwierząt tygodniowo na krótko przed świętami Bożego Narodzenia, w nadchodzących tygodniach liczba ta może wynieść 60 000 - 90 000. Warunkiem tego jest oczywiście to, że nie ma zbyt dużych możliwości ubojowych z powodu ponownych infekcji koronowych - ale nawet wtedy łatwo jest obliczyć, że zajmie to wiele tygodni.
Lepsza sprzedaż wieprzowiny jest ważna dla szybszej redukcji zatorów
Ponadto obecnie kluczowe znaczenie ma skupienie się na sprzedaży wieprzowiny. Występują tutaj poważne problemy z powodu blokady i zakazów eksportu z powodu ASF. Bez lepszych możliwości sprzedaży trudno będzie przenieść działalność ubojową na wyższy poziom. W obliczu zbliżającego się przedłużenia blokady ten aspekt powinien stać się jeszcze ważniejszy w nadchodzących tygodniach. Dlatego też, aby zlikwidować zatory świń, niezwykle ważne jest, aby rząd federalny poczynił postępy w otwieraniu kolejnych rynków krajów trzecich. Nie tylko postawić na mapę Chin, ale także skupić się na ważnych miejscach sprzedaży, takich jak Korea Południowa i Japonia.