Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Import wieprzowiny do Chin osiąga rekordowy poziom
Import wieprzowiny w Chinach osiągnął rekordowy poziom w związku z obawami o dostawy po odrodzeniu się afrykańskiego pomoru świń u największego konsumenta i producenta na świecie. Według danych celnych w niedzielę, przesyłki przychodzące wzrosły o 16% w porównaniu z rokiem popr...
Czytaj więcejNiemiecko-chińska grupa ekspertów rozpoczyna rozmowy w sprawie ASF
Federalna minister rolnictwa Julia Klöckner i jej chiński odpowiednik Tang Renijan przeprowadzili videorozmowę na temat afrykańskiego pomoru świń i ewentualnej współpracy. Celem jest wznowienie handlu wieprzowiną. ISN: Jest to ważny, częściowy sukces na drodze do otwarcia chińskic...
Czytaj więcejGenesus Global Market Report: Meksyk, kwiecień 2021
Meksykański rynek wieprzowiny stopniowo odbijał się od niskich cen z początku roku. W ciągu ostatniego półtora miesiąca udało się podnieść ceny o około 15 centów za funt żywej wagi (z 65 centów / funt do 80 centów / funt) w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Niestety ceny zbó...
Czytaj więcejEuropejskie firmy walczą o dotarcie do klientów z Wielkiej Brytanii
Europejskie firmy walczą o dotarcie do klientów z Wielkiej Brytanii Zasady handlu i trasy między Wielką Brytanią a Unią Europejską stały się bardziej złożone po terminie Brexitu 31 grudnia i mają stać się bardziej rygorystyczne w nadchodzących miesiącach. Reuters informuje, ...
Czytaj więcejImport mięsa z Chin osiągnął miesięczny rekord w związku z obawami o krajowe dostawy
Import mięsa z Chin osiągnął miesięczny rekord w związku z obawami o krajowe dostawy Chiny zaimportowały w marcu rekordową ilość mięsa ze względu na obawy o dostawy, ponieważ stada świń największego na świecie konsumenta wieprzowiny walczyły o powrót do zdrowia po afrykańsk...
Czytaj więcej