Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Import wieprzowiny do Chin osiąga rekordowy poziom
Import wieprzowiny w Chinach osiągnął rekordowy poziom w związku z obawami o dostawy po odrodzeniu się afrykańskiego pomoru świń u największego konsumenta i producenta na świecie. Według danych celnych w niedzielę, przesyłki przychodzące wzrosły o 16% w porównaniu z rokiem popr...
Czytaj więcejNiemiecko-chińska grupa ekspertów rozpoczyna rozmowy w sprawie ASF
Federalna minister rolnictwa Julia Klöckner i jej chiński odpowiednik Tang Renijan przeprowadzili videorozmowę na temat afrykańskiego pomoru świń i ewentualnej współpracy. Celem jest wznowienie handlu wieprzowiną. ISN: Jest to ważny, częściowy sukces na drodze do otwarcia chińskic...
Czytaj więcejGenesus Global Market Report: Meksyk, kwiecień 2021
Meksykański rynek wieprzowiny stopniowo odbijał się od niskich cen z początku roku. W ciągu ostatniego półtora miesiąca udało się podnieść ceny o około 15 centów za funt żywej wagi (z 65 centów / funt do 80 centów / funt) w ciągu ostatnich dwóch miesięcy. Niestety ceny zbó...
Czytaj więcejEuropejskie firmy walczą o dotarcie do klientów z Wielkiej Brytanii
Europejskie firmy walczą o dotarcie do klientów z Wielkiej Brytanii Zasady handlu i trasy między Wielką Brytanią a Unią Europejską stały się bardziej złożone po terminie Brexitu 31 grudnia i mają stać się bardziej rygorystyczne w nadchodzących miesiącach. Reuters informuje, ...
Czytaj więcejImport mięsa z Chin osiągnął miesięczny rekord w związku z obawami o krajowe dostawy
Import mięsa z Chin osiągnął miesięczny rekord w związku z obawami o krajowe dostawy Chiny zaimportowały w marcu rekordową ilość mięsa ze względu na obawy o dostawy, ponieważ stada świń największego na świecie konsumenta wieprzowiny walczyły o powrót do zdrowia po afrykańsk...
Czytaj więcej