Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne

Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Ożywienie w chińskiej produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Chinach wykazuje oznaki ożywienia Według obliczeń Reutera produkcja wieprzowiny w Chinach w trzecim kwartale wzrosła o 18% w porównaniu z rokiem poprzednim do 8,4 miliona ton, co wskazuje na pierwsze oznaki ożywienia u największego światowego producenta. Wzrost...
Czytaj więcejNOWOŚCI RYNKOWE dla wieprzowiny- analiza rynku
Produkcja wieprzowiny Chiny: USDA spodziewa się przywrócenia produkcji w 2021 r. po najniższym punkcie z 2020 r. Prognoza produkcji dla Chin w 2021 r. nadal jednak jest daleka od poziomu z 2018 r., kiedy kraj ten ucierpiał z powodu Afrykańskiego pomoru świń. UE i USA: USDA spodziew...
Czytaj więcejOptymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny
Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny Odnowiony optymizm co do handlu jest jasnym punktem dla sektora wieprzowiny w USA po znacznym spowolnieniu przez całe lato, powiedział Will Sawyer, główny ekonomista ds. Białka zwierzęcego w Dziale Wymiany W...
Czytaj więcejChińskie hurtowe ceny wieprzowiny spadają pomimo decyzji o zakazie importu do Niemiec
Mimo że Chiny nie akceptują już niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru świń w niemieckim stadzie świń, hurtowe ceny wieprzowiny w tym kraju spadły zgodnie z ostatnimi danymi chińskiego Ministerstwa Rolnictwa. Szacunki wskazują, że obecnie Chiny zaspokajają około...
Czytaj więcejWzrost liczby świń rzeźnych napędza niewielki wzrost stad świń w USA
Według najnowszych danych USDA na dzień 1 września krajowe stado świń w USA odnotowało niewielki wzrost, wynoszący 79,1 mln sztuk, o 1% więcej niż w tym samym punkcie w zeszłym roku. Według raportu analityka AHDB, Hannah Clarke: „Raporty branżowe sugerują, że do wyższych liczb...
Czytaj więcej