Spryt, innowacja i pomysłowość jedynym źródłem pomocy w tych czasach
2020-05-12 10:33:26
zagraniczne
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach.
Zamiast skupiać się na jednym konkretnym segmencie łańcucha, zakłócenia przypominają falujące zderzenia między wagonami kolejowymi, gdy siła inicjująca ruch przesuwa się w dół wszystkich wagonów.
Najnowszym wymiarem tych katastrof jest duża liczba chorych pracowników w kluczowych zakładach uboju i przetwórstwa wszystkich gatunków zwierząt, zmuszając wiele firm do czasowego ich zamknięcia. Żywe zwierzęta zamiast rafiać na ubój pozostają na farmach, a ich ceny spadają. Sama natura wytwarzania chłodzonych tusz, a także przepływ pracy w początkowej fazie uboju, polega na tym, że wielu pracowników zakładu stoi obok siebie, wykonując powtarzalne zadania w miarę przesuwania się linii.
Jest to norma od wielu dziesięcioleci i odzwierciedla rozwiązanie problemu dużych obrotów w zatrudnieniu, na które często cierpią takie duże zakłady produkcyjne. Podczas gdy w niektórych częściach UE, zwłaszcza w małych zakładach, jest to mniej widoczne, jest to bardzo typowe w Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu, że pojedyncza osoba wykonuje względnie proste zadania, zakład może łatwo zastąpić pracownika, który odchodzi lub jest chory, szybko i przy minimalnym przeszkoleniu umiejętności. Chociaż jest to dobre rozwiązanie problemu rotacji pracowników, blokuje ono zdolność pracowników zakładu do utrzymania zalecanych odstępów w celu zminimalizowania ryzyka zarażenia. Dlatego ponowne otwarcie zakładów, które doświadczyły wielu zachorowań (ponad 350 pracowników COVID-19 dodatnich w dużej rzeźni w USA) oznacza tworzenie barier z pleksiglasu i dystansowanie pracowników linii w sposób, który powoduje znaczne spowolnienie wydajności zakładu.
Dodaj do tego fakt, że zdecydowana większość popytu hotelowego, restauracyjnego i instytucjonalnego prawie przestała istnieć. Szacuje się, że 25% przetworzonej wieprzowiny musi znaleźć nowe miejsce zbytu czekając w już ciasnym magazynie, docelowo trafiając na rynek detaliczny. Co więcej, problemem jest także przestawienie się na pakowanie detaliczne produktów, które znacznie odbiegają od form i wielkości stosowanych w hurcie.
Na przykład, hotele (w U.S.A. przyp. redakcja) do wytworzenia jednolicie żółtej jajecznicy serwowanej często na śniadania, stosują duże torby z rozbitymi jajkami, co zupełne nie sprawdzi się w domowej kuchni. A może karton 25 kg pokrojonego boczku? Z olbrzymimi workami frytek i przekąsek do frytkownicy można czasem poradzić sobie w domu, jeśli jest miejsce w zamrażarce, ale wiele produktów jest pakowanych do określonego celu i nie ma ustalonego rynku ani ścieżki dotarcia do konsumentów.
Jednak cały łańcuch dostaw wykazuje się sprytem, aby przekazać część towarów konsumentom poprzez sprzedaż gotowych posiłków, na które zezwalają lokalni decydenci, pakowanych w restauracjach, w których nie wolno przyjmować gości. Jeden krajowy steakhouse sprzedaje niepoddane obróbce cieplnej steki, które można kupić, zabrać do domu i zgrillować. McDonald's, największy użytkownik wieprzowiny śniadaniowej, cofnął swoją decyzję sprzed kilku lat i przestał robić śniadanie przez cały dzień. Ma to na celu uproszczenie procedur na liniach do gotowania i montażu żywności w restauracji, które zostały spowolnione w celu zapewnienia odpowiedniego odstępu pracowników i wymaganych dodatkowych urządzeń sanitarnych itp. Jednak oni i wiele innych punktów fast food i sklepów spożywczych mają aplikacje na telefon, dzięki którym można zamówić i zorganizować dostawę w jednym z wielu miejsc, takich jak dom, konkretne miejsce na parkingu restauracji lub w normalnym oknie odbioru żywności.
W tekście podałem jedynie parę przykładów zablokowanych łańcuchów dostaw. Zamknięte zostały liczne zakłady, istnieją ograniczenia polityki publicznej w wielu miejscach, uniwersytety, restauracje, targowiska itp. są puste. To spowodowało, że prawie całe zapotrzebowanie na żywność zostało drastycznie zmienione. W wielu sklepach spożywczych stworzono przejścia jednokierunkowe oraz ograniczono całkowitą liczbę osób i zwiększono odstępy w sklepach, co powoduje duże tarcia w normalnie gładkim łańcuchu żywności. Wiemy, gdzie te wszystkie zakłócenia w końcu lądują… na kolanach światowych producentów wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
Tutaj musimy powiedzieć, że nie ma czasu na panikę, strach czy depresję. Spryt, innowacja i pomysłowość są jedynym źródłem pomocy w tych czasach i są to potężne narzędzia. Jeśli w tym wszystkim jest jakaś niewielka zaleta, to fakt, że liczba świń dostępnych na rynkach zbytu już spowalnia część sezonowego spowolnienia w lecie. Z tego, co wiemy, pewien odsetek loch jest likwidowany. To oczywiście jeszcze bardziej tymczasowo obniży ceny. Ceny prosiąt odsadzonych od loch są niezwykle niskie.
Na pierwszy plan wysuwa się wiele dobrych rad dotyczących spowolnienia wzrostu świń na tuczu (ale nie znaczący) bez powodowania problemu z dobrostanem zwierząt. Koszty paszy są bardzo niskie, jak na historyczne standardy, a działające jeszcze rzeźnie próbują zabrać świnie od tych, które zostały zmuszone do zamknięcia. Jednak przyspieszenie produkcji przez wprowadzenie podwójnej zmiany nie jest prawdopodobne w żadnym zakładzie jednozmianowym, ponieważ ryzyko wprowadzenia dużej liczby nowych pracowników, którzy są bezobjawowymi nosicielami COVID-19, oraz ryzyko posiadania świeżego mięsa, gdzie nie ma zbytu, jest zbyt duże. Ten zator musi zostać zlikwidowany z całą pomysłowością, innowacją i sprytem wszystkich uczestników łańcucha, ale zwłaszcza na farmie.
Dewastacja finansowa może mieć wielką skalę, ale tak samo wielkie może być zwycięstwo, rozwiązanie problemów, współpraca z sąsiadami i dostawcami, która nieoczekiwanie może uratować sytuację. Pomoc rządowa (w U.S.A. przyp. red.) będzie znacząca, co daje nadzieję na wyjście z kłopotów. Drobne i często nieoczekiwane działania stworzą naprawdę trwałe wspomnienia tego czasu.
Chiny stają się najważniejszym odbiorcą wieprzowiny w Danii
Chiny stają się najważniejszym odbiorcą wieprzowiny w Danii Duńscy eksporterzy wieprzowiny sprzedali w ubiegłym roku do Chin więcej towarów niż do wszystkich 27 państw członkowskich rynku wewnętrznego UE łącznie, donosi Agra Europe (AgE). Główny eksporter: Chiny wyparły Nie...
Czytaj więcejNiemcy - aktualizacja ASF 25.03.21
Aktualizacja ASF 25.03.21: Frankfurt nad Odrą sklasyfikowany jako obszar zagrożony - całkowita liczba przypadków ASF u dzików wzrasta do 858 Instytut Friedricha Loefflera (FLI) potwierdził oficjalne podejrzenie występowania ASF u innych dzików w Brandenburgii i Saksonii. Miasto...
Czytaj więcejCeny w Niemczech bez zmian
Ceny w Niemczech bez zmian - Nastąpiło spowolnienie sprzedaży mięsa. Tygodniowe dane dotyczące uboju wynoszą 842 805 (w poprzednim tygodniu 855 955). Masy ubojowe spadają nieznacznie do 97,9 kg. Wstępne rejestracje są nieco wyższe (w poprzednim tygodniu 221 300), ale nadal syg...
Czytaj więcejRosja: Przemysłowa hodowla świń rozwija się w zatrważającym tempie
Rosja: Przemysłowa hodowla świń rozwija się w zatrważającym tempie Producenci wieprzowiny w Rosji rozwijają swoją produkcję w zatrważającym tempie. Zdecydowanym liderem w tej dziedzinie jest holding rolny Miratorg. Główni rosyjscy producenci przemysłowi wieprzowiny stali się jes...
Czytaj więcejChiny kupiły tylko jedną trzecią towarów z USA w ramach umowy handlowej
Chiny kupiły tylko jedną trzecią towarów z USA w ramach umowy handlowej Obiecał wartość docelowych towarów wynosi 378 miliardów dolarów. Celem jest okres 2020-21 w ramach umowy handlowej z USA. Chiny są daleko w tyle w realizacji dwuletnich celów określonych w umow...
Czytaj więcej