Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Chiny stają się najważniejszym odbiorcą wieprzowiny w Danii
Chiny stają się najważniejszym odbiorcą wieprzowiny w Danii Duńscy eksporterzy wieprzowiny sprzedali w ubiegłym roku do Chin więcej towarów niż do wszystkich 27 państw członkowskich rynku wewnętrznego UE łącznie, donosi Agra Europe (AgE). Główny eksporter: Chiny wyparły Nie...
Czytaj więcejNiemcy - aktualizacja ASF 25.03.21
Aktualizacja ASF 25.03.21: Frankfurt nad Odrą sklasyfikowany jako obszar zagrożony - całkowita liczba przypadków ASF u dzików wzrasta do 858 Instytut Friedricha Loefflera (FLI) potwierdził oficjalne podejrzenie występowania ASF u innych dzików w Brandenburgii i Saksonii. Miasto...
Czytaj więcejCeny w Niemczech bez zmian
Ceny w Niemczech bez zmian - Nastąpiło spowolnienie sprzedaży mięsa. Tygodniowe dane dotyczące uboju wynoszą 842 805 (w poprzednim tygodniu 855 955). Masy ubojowe spadają nieznacznie do 97,9 kg. Wstępne rejestracje są nieco wyższe (w poprzednim tygodniu 221 300), ale nadal syg...
Czytaj więcejRosja: Przemysłowa hodowla świń rozwija się w zatrważającym tempie
Rosja: Przemysłowa hodowla świń rozwija się w zatrważającym tempie Producenci wieprzowiny w Rosji rozwijają swoją produkcję w zatrważającym tempie. Zdecydowanym liderem w tej dziedzinie jest holding rolny Miratorg. Główni rosyjscy producenci przemysłowi wieprzowiny stali się jes...
Czytaj więcejChiny kupiły tylko jedną trzecią towarów z USA w ramach umowy handlowej
Chiny kupiły tylko jedną trzecią towarów z USA w ramach umowy handlowej Obiecał wartość docelowych towarów wynosi 378 miliardów dolarów. Celem jest okres 2020-21 w ramach umowy handlowej z USA. Chiny są daleko w tyle w realizacji dwuletnich celów określonych w umow...
Czytaj więcej