Smithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
2021-06-22 09:41:13
zagraniczne
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego producenta. Producent wieprzowiny dążył do zwiększenia popytu, mimo że miał duże rezerwy w chłodniach i zwiększył eksport, głównie do Chin. Firma wprowadziła opinię publiczną w błąd co do środków bezpieczeństwa dla swoich pracowników. W kwietniu zeszłego roku, gdy loty były niższe i rozszerzały się blokady, ówczesny dyrektor wykonawczy Smithfielda, Ken Sullivan, publicznie ostrzegł, że kraj jest „niebezpiecznie blisko” niedoboru mięsa po zakładzie przetwórstwa wieprzowiny w Sioux Falls, należącym do pakowacza mięsa. Południowa Dakota, tymczasowo zamknięta po wybuchu epidemii ponad 200 przypadków w zakładzie. Był to jeden z wielu zakładów mięsnych, które stały się wczesnymi epicentrami pandemii, przyczyniając się do powstawania wąskich gardeł w transporcie ciężarowym, uwikłanego ruchu w portach i innych zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw. W sierpniu Smithfield wykupił całostronicową reklamę w niedzielnym wydaniu New York Times, aby oskarżyć swoich krytyków o fałszywe narracje i dezinformację oraz bronić swoich działań mających na celu utrzymanie narodu podczas pandemii. Krytycy postępowania z rozprzestrzenianiem się Covid-19 w zakładach mięsnych to między innymi demokratyczna senatorka Elizabeth Warren z Massachusetts.
Grupa rzecznicza ma „określony cel, jakim jest zlikwidowanie wysiłków naszych ciężko pracujących pracowników, którzy są bardzo dumni z bezpiecznego wytwarzania produktów spożywczych” – powiedziała Keira Lombardo, dyrektor administracyjny Smithfield w oświadczeniu przesłanym pocztą elektroniczną w poniedziałek, dodając, że firma nie doręczyła mu kopi skargi i nie miał wystarczającego czasu na rozpatrzenie zarzutów. „Nasze środki dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, oparte na wiedzy z zakresu medycyny i bezpieczeństwa pracy, były kompleksowe, ponieważ nasze zespoły pracowały od początku do końca, aby chronić dostawy żywności podczas pandemii”. Pozew, wniesiony przez grupę prawników Public Justice w imieniu Food & Water Watch w Sądzie Najwyższym Dystryktu Kolumbii, oskarża firmę o „wyraźnie agresywną kampanię public relations mającą na celu wykorzystanie pandemii w celu zwiększenia jej zysków” poprzez wprowadzenie w błąd o zbliżającym się braku towaru na rynku.
„To sianie strachu tworzy pętlę zwrotną generującą przychody. Podsyca i wykorzystuje panikę konsumentów – popyt na towar i sprzedaż – i z kolei dostarcza firmie fałszywe uzasadnienie, aby jej rzeźnie działały na pełnych obrotach ”- powiedziała grupa rzeczników w skardze.
Pozew twierdzi również, że ponieważ zakłady pakowania mięsa stały się wczesnymi epicentrami pandemii, firma zorganizowała kampanię mającą na celu złagodzenie obaw konsumentów o zdrowie pracowników, które zostały zakwestionowane przez późniejsze ustalenia regulacyjne dotyczące naruszeń bezpieczeństwa w zakładach Smithfield.
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech jest szybki. Rynek w bardzo krótkim czasie okazał się pozytywny z powodu ogromnego zagęszczenia świń i najniższych cen 1,19 € / kg SG. Cena wzrosła o 31 centów do 1,50 euro w ciągu ostatnich 4 tygodni. Nie można jednak zapominać, że nawet p...
Czytaj więcejSilny wzrost cen we wszystkich obszarach
Silny wzrost cen we wszystkich obszarach Niemcy: Dalsze wzrosty cen. Tygodniowe dane uboju wynoszą 889 410 (w poprzednim tygodniu 861 312). Masy ubojowe spadają nieznacznie do 98,3 kg. Wstępne rejestracje wynoszą 221 500 (w poprzednim tygodniu 230 700) i sygnalizują niedobór aktualnych o...
Czytaj więcejPerspektywy produkcji wieprzowiny w Chinach
Perspektywy Chin - Chińskie Ministerstwo Rolnictwa, FAO, USDA, Rabobank w Pekinie i inne instytucje opracowały scenariusze podaży chińskiej wieprzowiny na najbliższe lata do 2030 r. Sami Chińczycy przewidują bardzo optymistyczny wariant. Oczekuje się, że w bieżącym roku 2021 chińska p...
Czytaj więcejZredukowano nadwyżkę surowca w niemczech - Znaczny wzrost cen
Zredukowano nadwyżkę wieprzowiny w niemczech - Znaczny wzrost cen Zatłoczenie zostało rozwiązane do tego stopnia, że nie obciąża już rynku. Notowania VEZG wzrosły o 9 centów do 1,30 euro za kg masy ubojowej. Odnawialna podaż świń rzeźnych pozo...
Czytaj więcejNiemieckie ceny świń rosną po zakłóceniach w eksporcie i ubojniach
W tym tygodniu niemieckie ceny trzody chlewnej wzrosły po raz pierwszy od listopada, podało w środę stowarzyszenie niemieckich hodowców zwierząt VEZG. Rynek zaczyna się odradzać po ubiegłorocznym zakazie importu niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru...
Czytaj więcej