Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech jest szybki. Rynek w bardzo krótkim czasie okazał się pozytywny z powodu ogromnego zagęszczenia świń i najniższych cen 1,19 € / kg SG. Cena wzrosła o 31 centów do 1,50 euro w ciągu ostatnich 4 tygodni. Nie można jednak zapominać, że nawet p...
Czytaj więcejSilny wzrost cen we wszystkich obszarach
Silny wzrost cen we wszystkich obszarach Niemcy: Dalsze wzrosty cen. Tygodniowe dane uboju wynoszą 889 410 (w poprzednim tygodniu 861 312). Masy ubojowe spadają nieznacznie do 98,3 kg. Wstępne rejestracje wynoszą 221 500 (w poprzednim tygodniu 230 700) i sygnalizują niedobór aktualnych o...
Czytaj więcejPerspektywy produkcji wieprzowiny w Chinach
Perspektywy Chin - Chińskie Ministerstwo Rolnictwa, FAO, USDA, Rabobank w Pekinie i inne instytucje opracowały scenariusze podaży chińskiej wieprzowiny na najbliższe lata do 2030 r. Sami Chińczycy przewidują bardzo optymistyczny wariant. Oczekuje się, że w bieżącym roku 2021 chińska p...
Czytaj więcejZredukowano nadwyżkę surowca w niemczech - Znaczny wzrost cen
Zredukowano nadwyżkę wieprzowiny w niemczech - Znaczny wzrost cen Zatłoczenie zostało rozwiązane do tego stopnia, że nie obciąża już rynku. Notowania VEZG wzrosły o 9 centów do 1,30 euro za kg masy ubojowej. Odnawialna podaż świń rzeźnych pozo...
Czytaj więcejNiemieckie ceny świń rosną po zakłóceniach w eksporcie i ubojniach
W tym tygodniu niemieckie ceny trzody chlewnej wzrosły po raz pierwszy od listopada, podało w środę stowarzyszenie niemieckich hodowców zwierząt VEZG. Rynek zaczyna się odradzać po ubiegłorocznym zakazie importu niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru...
Czytaj więcej