Spadek produkcji mięsa w 2020 roku
2020-06-16 10:24:04
zagraniczne
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r.
Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.
Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że światowa produkcja mięsa wieprzowego zanotuje gwałtowny spadek, do 101 milionów ton w 2020 roku, czyli o 8,0 procent mniej niż w roku poprzednim. Znaczna część globalnego spadku byłaby spowodowana przez Chiny, ale także Wietnam, Filipiny i USA. W Chinach rozprzestrzenianie się ASF jest w dużej mierze opóźnione w stosunku do prognozowanego 20-procentowego spadku produkcji mięsa wieprzowego do 35 milionów ton, będącego kontynuacją 21-procentowego odwrotu zanotowanego już w 2019 r. Rząd wprowadził szereg strategii ratujących sektor. Przedsiębiorstwa hodowli świń przyjęły zaawansowane środki bezpieczeństwa biologicznego. Ogniska ASF są również przyczyną przewidywanych spadków produkcji w Wietnamie i na Filipinach, podczas gdy przewiduje się, że mniejsze pogłowia świń spowoduje zmniejszenie produkcji na Ukrainie. W USA negatywne perspektywy produkcji są głównie związane z zakłóceniami rynku COVID-19.
Natomiast przewiduje się umiarkowany wzrost produkcji w UE i Wielkiej Brytanii, Brazylii, Federacji Rosyjskiej, Meksyku i Kanadzie. W UE i Wielkiej Brytanii silny popyt na eksport, zwłaszcza do Chin, wspiera rozwój tego sektora. W Brazylii stabilne koszty pasz i duża liczba stad trzody chlewnej utrzymują produkcję, podczas gdy w Federacji Rosyjskiej wzrost produkcji jest wspierany przez inwestycje na dużą skalę w nowe obiekty hodowlane i przetwórcze.
Prognozuje się, że światowy eksport mięsa wieprzowego wyniesie 10,6 miliona ton w 2020 r., co stanowi wzrost o 11,2 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem, głównie dzięki większemu spodziewanemu importowi przez Chiny, a także spodziewanemu umiarkowanemu wzrostowi zakupów w Wietnamie, na Filipinach, w Chile i na Ukrainie. Oczekuje się, że w Chinach import mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,2 miliona ton lub 42 procent w 2020 r., osiągając 4,1 miliona ton, co stanowi 40 procent globalnej wielkości handlu wieprzowiną. Podobnie przewiduje się wzrost przywozu do Filipin i Wietnamu, głównie w celu zrekompensowania niedoborów produkcyjnych spowodowanych chorobą ASF. Oczekuje się również, że ograniczone dostawy krajowe zwiększą import do Ukrainy. Z drugiej strony przewiduje się, że Republika Korei ograniczy zakupy mięsa wieprzowego z powodu spadku sprzedaży krajowych usług gastronomicznych.
Przewiduje się, że znaczna część światowego importu wieprzowiny w 2020 r. zostanie zaspokojona przez USA, UE i Wielką Brytanię, Brazylię, Kanadę, Meksyk i Chile. Pomimo przewidywanego niewielkiego spadku produkcji, USA prawdopodobnie odnotują wzrost eksportu o 13 procent, przy czym większość zostanie skierowana do Chin, Meksyku, Japonii, Kanady, Republiki Korei i Australii. W UE i Wielkiej Brytanii zwiększona dostępność wynikała ze spadku konsumpcji krajowego mięsa wieprzowego i wzrostu produkcji, co może prowadzić do większego eksportu, zwłaszcza do Chin, w następstwie nowo podpisanych umów między Chinami a kluczowymi dostawcami z UE. Eksport brazylijskiego mięsa wieprzowego może również wzrosnąć z powodu zwiększonych dostaw do Chin, chociaż sprzedaż innym partnerom handlowym może spaść.
Eksport polskiej żywności w II kw. 2020 r. może być niższy o 20 proc.
Osłabienie eksportu polskiej żywności odbiło się negatywnie głównie na producentach mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego oraz przemyśle mleczarskim. Wartość wszystkich produktów spożywczych wyniesie w tym roku 28,9 mld euro, co oznacza spadek o 8 proc. w ujęciu rocznym. Analitycy przewidują, że w III lub IV kwartale 2021 roku eksport polskiej żywności wróci do poziomu sprzed kryzysu, czemu sprzyjać będzie konkurencyjność cenowa i jakościowa polskich artykułów rolno-spożywczych, a w długiej perspektywie polskie firmy mogą nawet umocnić pozycję na zagranicznych rynkach. Analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska zaznacza, że producenci przez wiele lat odnotowywali wzrost eksportu polskiej żywności. - Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej tylko raz, w 2009 roku, odnotowaliśmy spadek w relacji rocznej i był on niewielki, bo zaledwie 2-proc. W ciągu tych kilkunastu lat eksport polskiej żywności zwiększył się aż sześciokrotnie – powiedział Grzegorz Rykaczewski agencji Newseria Biznes. Na skutek pandemii koronawirusa w marcu i kwietniu nastąpił duży spadek sprzedaży eksportowej, ale wszystko wskazuje na to, że w II kwartale wartość eksportu w relacji rocznej może być niższa o 20–30 proc.
Najbardziej osłabienie odczuły sektory, które produkowały towar wykorzystywany bezpośrednio przez branżę HoReCa. W mniejszym stopniu natomiast dotknięte zostały zakłady produkujące towary przetworzone, które w tej formie trafiały bezpośrednio do sprzedaży detalicznej w innych krajach.
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech
Rozwój rynku trzody chlewnej w niemczech jest szybki. Rynek w bardzo krótkim czasie okazał się pozytywny z powodu ogromnego zagęszczenia świń i najniższych cen 1,19 € / kg SG. Cena wzrosła o 31 centów do 1,50 euro w ciągu ostatnich 4 tygodni. Nie można jednak zapominać, że nawet p...
Czytaj więcejSilny wzrost cen we wszystkich obszarach
Silny wzrost cen we wszystkich obszarach Niemcy: Dalsze wzrosty cen. Tygodniowe dane uboju wynoszą 889 410 (w poprzednim tygodniu 861 312). Masy ubojowe spadają nieznacznie do 98,3 kg. Wstępne rejestracje wynoszą 221 500 (w poprzednim tygodniu 230 700) i sygnalizują niedobór aktualnych o...
Czytaj więcejPerspektywy produkcji wieprzowiny w Chinach
Perspektywy Chin - Chińskie Ministerstwo Rolnictwa, FAO, USDA, Rabobank w Pekinie i inne instytucje opracowały scenariusze podaży chińskiej wieprzowiny na najbliższe lata do 2030 r. Sami Chińczycy przewidują bardzo optymistyczny wariant. Oczekuje się, że w bieżącym roku 2021 chińska p...
Czytaj więcejZredukowano nadwyżkę surowca w niemczech - Znaczny wzrost cen
Zredukowano nadwyżkę wieprzowiny w niemczech - Znaczny wzrost cen Zatłoczenie zostało rozwiązane do tego stopnia, że nie obciąża już rynku. Notowania VEZG wzrosły o 9 centów do 1,30 euro za kg masy ubojowej. Odnawialna podaż świń rzeźnych pozo...
Czytaj więcejNiemieckie ceny świń rosną po zakłóceniach w eksporcie i ubojniach
W tym tygodniu niemieckie ceny trzody chlewnej wzrosły po raz pierwszy od listopada, podało w środę stowarzyszenie niemieckich hodowców zwierząt VEZG. Rynek zaczyna się odradzać po ubiegłorocznym zakazie importu niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru...
Czytaj więcej