Pigro News

Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA

  2020-08-17 11:46:26

  zagraniczne

Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA
Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA

Główny producent trzody chlewnej w USA zamyka działalność ze względu na ekonomiczne skutki pandemii. Liczba świń utrzymywanych na farmach w USA jest sporna, a możliwość ubiegania się przez amerykańskich rolników o pomoc związaną z Covid-19 została rozszerzona.
To jest przegląd najnowszych osiągnięć Covid-19 na rynku północnoamerykańskim. W ogłoszeniu, które wstrząsnęło branżą, firma Maxwell Foods z Północnej Karoliny (spółka macierzysta Goldsboro Milling) oświadczyła, że ​​na stałe zamknie produkcję trzody chlewnej z powodu „przewidywanych strat finansowych”.
Pełne zamknięcie do połowy 2021 r. W komunikacie prasowym Maxwell Foods stwierdził, że „utrzymujące się niskie ceny płacone za nasz produkt, wraz ze skutkami pandemii Covid-19, sprawiają, że bieżące i prognozowane straty finansowe są dla firmy nie do utrzymania”. Liderzy z North Carolina Pork Council dodali, że „Jesteśmy głęboko zasmuceni, że trwałe i niemożliwe do utrzymania warunki gospodarcze oznaczają, że firma Maxwell Foods podjęła [tę] trudną decyzję”. 31-letnia firma rozpocznie przestój w tym miesiącu, a jej całkowite zamknięcie nastąpi do połowy 2021 r. W poniedziałek dyrektor generalny Genesus Jim Long nazwał tę sytuację „bezprecedensową w naszej branży” w swoim cotygodniowym raporcie branżowym wysyłanym pocztą elektroniczną. „W historii przemysłu trzody chlewnej w USA nigdy nie było planu likwidacji na taką skalę przez jedną jednostkę. Wygląda na to, że nie było kupujących dla firmy ”. Dodał, że „ Kto wie, czy ten rynek nie zmieni się, kto będzie kolejnym dużym podmiotem, który zaprzestanie hodowli? Zakładanie, że nie będzie [kolejnego zamknięcia] jest lekkomyślne ”.

Kwestionowano poziomy kopii zapasowych na farmie
Kilka tygodni temu ekonomista Steve Meyer oszacował, że na amerykańskich farmach znajdowało się 2 miliony świń. Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) ostrzegła wówczas, że jeśli więcej pracowników w zakładach pakowania zostanie zarażonych Covid-19, wsparcie „gwałtownie wzrośnie” i zwróciła się do Kongresu Stanów Zjednoczonych o zapewnienie większej pomocy doraźnej hodowcom trzody chlewnej.
Hodowcy trzody poradzili sobie z utrzymaniem większej liczby świń w gospodarstwie niż zwykle, eutanazją, darowizną dla potrzebujących oraz spowolnieniem wzrostu świń i zmniejszeniem masy ubojowej. Departament Rolnictwa USA (USDA) Economic Research Service z lipca „Livestock, Dairy, and Poultry Outlook” wskazuje, że masa ubojowych świń spadła o prawie 4% od szczytu w połowie maja. Long zauważył, że ogólnie produkcja świń w USA spada, w tym liczba loch hodowlanych w USA o 150 000 w ciągu pierwszych 6 miesięcy 2020 roku.

Przedłużenie finansowania USDA
7 sierpnia, prawie 20 amerykańskich organizacji rolniczych zwróciło się do USDA o przedłużenie terminu składania wniosków o program pomocy żywnościowej koronawirusa (CFAP). Program zapewnia bardzo potrzebne wsparcie finansowe dla zwierząt hodowlanych i innych producentów dotkniętych Covid-19 .
USDA odpowiedział we wtorek. Teraz amerykańscy rolnicy dotknięci pandemią mają czas do 11 września, aby ubiegać się o płatności w ramach CFAP.

Wpływ Covid-19 na produkcję wieprzową w Kanadzie
Liczba zakażeń Covid-19 w fabryce wieprzowiny firmy Maple Leaf Foods w prowincji Manitoba wzrosła jeszcze bardziej. Związek dla 2000 pracowników zakładu powiedział 7 sierpnia, że ​​obecnie 8 osób jest zarażonych: „Spodziewamy się, że liczba ta będzie nadal rosła i ponawiamy wezwanie do Maple Leaf, aby wstrzymać produkcję… do czasu, gdy sytuacja się zmieni bądź będzie pod kontrolą."

Reforma cen
W międzyczasie zachodni kanadyjski przemysł wieprzowy wzywa do zmian cen wieprzowiny, aby zapewnić, że producenci pozostaną w branży - odzwierciedlenie problemów długoterminowej strategii cenowej, ale zaostrzonych przez pandemię.
Organizacje producentów trzody chlewnej w Manitobie, Saskatchewan, Albercie i Kolumbii Brytyjskiej przedstawiły niedawno raport na temat cen głównym kanadyjskim przedsiębiorstwom zajmującym się ubojem wieprzowiny. „Znalezienie w miarę sprawiedliwej metody podziału wartości wieprzowiny ma fundamentalne znaczenie dla długoterminowego zrównoważonego rozwoju branży zarówno dla producentów, jak i pakowaczy” - stwierdzili. „Fakt, że ogólny wzrost w zachodnio-kanadyjskim sektorze trzody chlewnej jest bliski zeru, a istniejący poziom utrzymania chlewni jest na niezwykle niskim poziomie, sugeruje, że branża znajduje się w fazie znacznego spadku, jeśli nie bezpośrednio w kierunku upadku”. Struktura cenowa (z cenami opartymi na warunkach rynkowych w USA wyrażonymi w kontraktach futures, a nie w zachodniej Kanadzie podaży i popytu) powoduje chroniczne niedowartościowanie zachodnio-kanadyjskich cen trzody chlewnej, a rolnicy stają w obliczu „niesamowitej ujemnej zmienności, ponieważ straty stają się katastrofalne i nieprzewidywalne”. Dodatkowymi problemami są rzeźnie, w których moce produkcyjne są znacznie ograniczone oraz niezdolność sektora do zaspokojenia silnego popytu eksportowego z Azji. Grupy nazywają przyszłość produkcji trzody chlewnej w zachodniej Kanadzie, jeśli nic się nie zmieni, „ponurą”.
W sumie 2 głównych przetwórców wieprzowiny zareagowało środkami tymczasowymi. Zarówno Maple Leaf Foods, jak i Olymel właśnie zaproponowały, że zapłacą farmerom 20 dolarów kanadyjskich (15 dolarów) więcej za świnię przez co najmniej 13 tygodni, o ile rolnicy przedłużą swoje kontrakty.

Wydarzenia związane z „czarnym łabędziem”, takim jak Covid-19
W międzyczasie amerykański ekonomista Dustin Baker zauważył, że zmienne warunki rynkowe i powtarzające się doraźne płatności w przypadku katastrof pokazują, że potrzebne jest ulepszone długoterminowe wsparcie rynkowe dla hodowców.
Baker zauważył, że od 27 lipca amerykańscy producenci wieprzowiny otrzymali 416 mln USD pomocy w ramach CFAP. „Płatności te, choć mile widziane przez branżę, bledną w porównaniu ze szkodami gospodarczymi sektora” - powiedział. „Według badania zleconego przez Krajową Radę Producentów Wieprzowiny, straty hodowców trzody chlewnej do końca roku sięgną 5 miliardów dolarów z powodu spadku cen rynkowych, eutanazji i utylizacji tusz. Podczas gdy Kongres rozważa obecnie dalszą pomoc dla przemysłu w celu subsydiowania producentów z tytułu poniesionych strat, należy również rozważyć długoterminowe wsparcie dla branży, aby lepiej przetrwać podobne wydarzenia z czarnymi łabędziami ”. Baker zauważył, że struktura jednego z takich programów już istnieje i po niewielkich zmianach można go wykorzystać jako trwałe, długoterminowe ramy przyszłej pomocy w przypadku katastrof.

Pozwy pracowników zakładów mięsnych
W międzyczasie rośnie liczba spraw sądowych wszczętych przez pracowników lub rodziny zmarłych pracowników przeciwko głównym amerykańskim przetwórcom mięsa za zaniedbania w zapobieganiu infekcji Covid-19. W kwietniu pracownik zakładu mięsnego w Missouri (z pomocą grupy adwokatów) wytoczył proces sądowy przeciwko Smithfield Fresh Meats za narażanie pracowników podczas pandemii. W maju rodzina pracownika zakładu mięsnego, który zmarł na Covid-19, zaczęła pozywać swojego pracodawcę JBS za nieodpowiednie środki ostrożności związane z zapobieganiem przenoszeniu wirusa. Na początku lipca grupa organizacji wspierających pracowników złożyła pozew na szczeblu krajowym przeciwko JBS i Tyson Foods, zarzucając dyskryminację rasową w odpowiedzi Covid-19. Pod koniec lipca w Kalifornii przeciwko Central Valley Meat Company złożono kolejną skargę zbiorową dotyczącą zaniedbań w zapobieganiu transmisji wirusów.

Eksport wieprzowiny do Chin
Grupa WH, będąca własnością Chin, amerykańskiego przetwórcy wieprzowiny, spodziewa się spadku eksportu wieprzowiny z USA do Chin w drugiej połowie roku, w wyniku spadku ilości zakażeń Covid-19 w zakładach przetwórczych w USA i wynikającego z tego wzrostu cen. Import wieprzowiny do Chin był bardzo wysoki w pierwszej połowie 2020 r. zwłaszcza z USA. Firma dodała, że ​​chociaż stado świń w Chinach ponownie rośnie, ciągłe wybuchy afrykańskiego pomoru świń i rosnące ceny zbóż mogą utrzymywać ceny wieprzowiny na wysokim poziomie.