Pigro News

Koszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA?

  2019-08-22 11:00:10

  zagraniczne

Koszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA?

Koszty żywności w restauracjach: Co oznacza ASF dla cen rynku mięsnego w USA?

Rabobank w drugiej połowie roku spodziewa się wzrostu kosztu żywności w USA, ponieważ po wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF), ceny mięs znajdą się pod wpływem silniejszego popytu eksportowego. Ceny wieprzowiny i kurczaka odczujemy w największym stopniu. Wołowina natomiast zdrożeje nieznacznie, ale oczekuje się, że ceny patty QSR będą najbardziej wrażliwym komponentem. Gdyby zawarto umowę handlową z Chinami, wzrosty cen byłyby szybsze i bardziej strome.

Restauracje powinny spodziewać się wzrostu cen na rynku mięsnym.
Przez ostatnie dwa lata restauracjom sprzyjało stosunkowo łagodne środowisko kosztów żywności, które pomogło zrekompensować rosnące koszty w innych obszarach (praca, nieruchomości). Oczekujemy, że sytuacja ta ulegnie zmianie (w odniesieniu rynku mięsnego) w drugiej połowie roku i do 2020 r. w wyniku ASF. Podczas gdy większość restauracji zablokowała większość swoich potrzeb na 2019 r., niewielu dostawców jest skłonnych zablokować ceny na dłuższy okres, biorąc pod uwagę panujące niepewności. Tak więc restauracje powinny spodziewać się wyższych cen w przyszłości. Wzrost kosztów mięsa jest prawie pewny, ale warunki, takie jak umowy handlowe lub ekspansja chorób na nowe obszary geograficzne, mogą zmienić tempo tych wzrostów.

Afrykański pomór świń (ASF) rozprzestrzenił się na wszystkie prowincje Chin i całej Azji Południowo-Wschodniej. W ten sposób wyeliminowano 30% chińskiej podaży wieprzowiny, czyli około 16 mln ton metrycznych (mmt). Aby to ująć w kontekście, 16 mm jest większe niż roczna produkcja wieprzowiny w USA (12 mm) i podwaja całkowity światowy handel wieprzowiną (8 mm).
Aby pokryć tę lukę, globalne dostawy mięsa zostaną przekierowane do Chin - nie tylko wieprzowiny, ale także kurczaka i wołowiny. Ta bezprecedensowa zmiana w handlu doprowadzi do nieoczekiwanych niedoborów produktów na rynkach obsługiwanych wcześniej przez tych dostawców, tworząc krótkoterminową zmienność na rynku, która ostatecznie doprowadzi do wyższych światowych cen na rynku mięsnym.
Co to oznacza dla rynku mięsnego w USA?
Stany Zjednoczone są głównym producentem i eksporterem wszystkich grup mięs. Jednak we wszystkich trzech głównych grupach w USA stoją ograniczenia w eksporcie do Chin. Eksport wieprzowiny w USA podlega taryfom w wysokości 62% i obowiązuje zakaz stosowania raktopaminy (składnik pasz w hodowli bydła i trzody chlewnej). Eksport drobiu został zakazany od wybuchu ptasiej grypy w 2015 r., a eksport wołowiny ograniczono z powodu zakazu stosowania stymulatorów wzrostu u bydła.
Chociaż wszystkie te czynniki mogą stanowić przeszkodę, produkt znajdzie drogę do Chin bezpośrednio lub pośrednio, przez inne kraje obsługujące Chiny. W związku z tym wszystkie grupy mięs w Stanach Zjednoczonych staną w obliczu zwiększonego popytu eksportowego w różnym stopniu i mniejszej dostępności krajowej, co przełoży się na wyższe ceny w kraju.

Wieprzowina: Pomimo restrykcyjnych taryf w ostatnich tygodniach odnotowano znaczny eksport wieprzowiny do Chin. Lean Hog już teraz handluję na podstawie największych kontraktów, a ceny większości produktów wieprzowych są o prawie 25% wyższe niż przed rokiem. Oczekuje się, że w nadchodzących tygodniach ceny produktów będą jeszcze większe, ponieważ rozpocznie się bezpośredni eksport do Chin, ale najsilniejsza presja na wzrost przewidywana jest w drugiej połowie roku. Eksport byłby jeszcze większy, gdyby negocjacje handlowe między USA a Chinami doprowadziły do obniżenia obecnej taryfy, chociaż obecnie wydaje się to mało prawdopodobne.

Kurczak: Drób będzie głównym substytutem wypełnienia globalnej pustki wieprzowej. Podczas gdy wywóz kurczaków z USA do Chin jest nadal zakazany, zwiększony popyt ze strony krajów, które nie są już obsługiwane przez ich tradycyjnych partnerów handlowych, zaostrzy amerykańskie dostawy kurczaka. Lokalni nabywcy mogą spodziewać się wystarczającej ilości produktu na rynku krajowym.

Wołowina: Ceny wołowiny w USA również wzrosną dzięki ASF. Obecnie Stany Zjednoczone są w posiadaniu rekordowej liczby bydła na paszach, zapewniając wystarczającą podaż na eksport i rynek krajowy. Rabobank przypuszcza, że ceny wołowiny w okresie letnim utrzymają się na stałej pozycji, a wzrosty zaobserwujemy w październiku. Oczekuje się, że ceny QSR będą najbardziej narażonym elementem krajowego rynku wołowiny, ponieważ zwiększone dostawy wołowiny z Australii i Nowej Zelandii do Chin powodują niższy import do USA.