Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa.
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa. W ubiegłym tygodniu ilośc świń gotowych do uboju znacznie zmalała, o 120 000 do około 760 000 zwierząt. ISN: W handlu świniami rzeźnymi powoli powraca optymizm. W szczególności teraz sprzedaż wieprzowiny musi być ws...
Czytaj więcejNowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF
Nowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF Belgijscy hodowcy świń, którzy mieli gospodarstwa na dawnym obszarze zakażenia ASF, mogą teraz ponownie zajmować swoje stanowiska dla świń i prowadzić je bez ograniczeń. Aby zapobiec zaostrzeniu afrykańskiego pomo...
Czytaj więcejMutacja ASF w Chinach
Mutacja ASF w Chinach Jak chiński przemysł świń radzi sobie z następstwami afrykańskiego pomoru świń? Chociaż większość komunikatów wydaje się być pozytywna, istnieją również powody, aby zachować czujność. Wydaje się, że wirus ASF pojawia się w zmutowanej formie. Dr E. Wa...
Czytaj więcejChiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
Grupa Rabobank prognozuje, że chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020. Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzy...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny w 2021 r.
Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r. z mało korzystnymi perspektywami cenowymi. W najnowszym miesięczniku Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował prognozę rynku wieprzowiny w USA na 2021 r. Podstawą jest określenie pogłowia trzody chlewnej z datą referencyjną 1 grudnia 2020 r. n...
Czytaj więcej