Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa.
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa. W ubiegłym tygodniu ilośc świń gotowych do uboju znacznie zmalała, o 120 000 do około 760 000 zwierząt. ISN: W handlu świniami rzeźnymi powoli powraca optymizm. W szczególności teraz sprzedaż wieprzowiny musi być ws...
Czytaj więcejNowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF
Nowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF Belgijscy hodowcy świń, którzy mieli gospodarstwa na dawnym obszarze zakażenia ASF, mogą teraz ponownie zajmować swoje stanowiska dla świń i prowadzić je bez ograniczeń. Aby zapobiec zaostrzeniu afrykańskiego pomo...
Czytaj więcejMutacja ASF w Chinach
Mutacja ASF w Chinach Jak chiński przemysł świń radzi sobie z następstwami afrykańskiego pomoru świń? Chociaż większość komunikatów wydaje się być pozytywna, istnieją również powody, aby zachować czujność. Wydaje się, że wirus ASF pojawia się w zmutowanej formie. Dr E. Wa...
Czytaj więcejChiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
Grupa Rabobank prognozuje, że chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020. Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzy...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny w 2021 r.
Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r. z mało korzystnymi perspektywami cenowymi. W najnowszym miesięczniku Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował prognozę rynku wieprzowiny w USA na 2021 r. Podstawą jest określenie pogłowia trzody chlewnej z datą referencyjną 1 grudnia 2020 r. n...
Czytaj więcej