Pigro News

Problem brazylijskich zakładów produkcyjnych

  2020-05-28 09:04:04

  zagraniczne

Problem brazylijskich zakładów produkcyjnych
Pracownicy zakładów produkcji wieprzowiny w Brazylii zarażeni Covid-19
W różnych stanach w Brazylii rzeźnie trzody chlewnej i drobiu należą do miejsc, w których Covid-19 okazał się powszechny. W tym sensie sytuacja jest porównywalna do Ameryki Północnej i Europy. Do tej pory nie trzeba było uśmiercać żadnych świń.
O epidemiach informowano w stanach Rio Grande do Sul, Santa Catarina i Paraná, wszystkie na południu kraju. Stany te odpowiadają za 65% całkowitej produkcji wieprzowiny w Brazylii, a nawet 70% całkowitej produkcji drobiu.

Stan Paraná: zmniejszona produkcja wieprzowiny
W niektórych przypadkach nadal brakuje szczegółowych informacji na temat tego, czy dotyczy to hodowli świń lub drobiu. Pewne jest, że w stanie Paraná spółdzielnia Frimesa musiała zmniejszyć produkcję wieprzowiny o 20% z powodu infekcji Covid-19. W przypadku tych redukcji można jednak znaleźć rozwiązanie, ponieważ nie trzeba było zabijać świń. Ponadto GTFoods musiało zawiesić działalność w zakresie produkcji drobiu na 14 dni.
 
Stan Santa Catarina: dotyczy 5 rzeźni.
Nieco dalej na południe, w stanie Santa Catarina, są doniesienia o co najmniej 300 pracownikach zarażonych w 5 rzeźniach w miastach Ipumirim, Nova Veneza, Forquilinha, Concórdia i Chapecó. Państwo jest drugim co do wielkości producentem drobiu i pierwszym pod względem produkcji wieprzowiny.

Stan Rio Grande do Sul: najgorsza sytuacja
Pod względem liczby zarażeń sytuacja wydaje się najpoważniejsza w Rio Grande do Sul, najbardziej wysuniętym na południe stanie Brazylii. Według opublikowanego w ubiegłym tygodniu biuletynu epidemiologicznego Departamentu Zdrowia (SES), we wszystkich gałęziach przemysłu w stanie znaleziono 30 zainfekowanych lokalizacji, a 18 z nich to rzeźnie.
W sumie zakłady produkcyjne dla zwierząt zgłosiły 528 pracowników jako pozytywne dla Covid-19 w Rio Grande do Sul. Zgłoszono, że kolejne 2595 ma objawy grypopodobne i zostały uznane za podejrzane. Przemysł mięsny zatrudnia prawie 30 000 osób w Rio Grande do Sul.
Do tej pory władze tymczasowo zamknęły 2 zakłady drobiarskie w Lajeado City w Rio Grande do Sul - i dopiero niedawno wznowiły działalność. Oba zakłady były dostawcami Brasil Foods; jedno z nich musiało odrzucić 100 000 zwierząt. Ponadto w Passo Fundo City dotknięta została jednostka kurczaka JBS. Zakład ten tymczasowo zawiesił działalność, ale wznowił działalność w zeszłym tygodniu.

Specyficzne cechy związane z pracą zakładu
W przypadku SES dużą liczbę ognisk w obiektach można wyjaśnić szczególnymi cechami związanymi z pracą w tych środowiskach: „Pracownicy wykonują czynności bardzo blisko siebie; środowiska są zamknięte; plus system chłodzenia i wentylacji oraz obszary mieszkalne, takie jak kawiarnie, sprzyjają rozprzestrzenianiu się. ”
Dalsze przypadki zidentyfikowano wśród co najmniej 42 zakładów w innych stanach brazylijskich.

Krajowy protokół zapobiegawczy Covid-19
Francisco Turra, prezes brazylijskiego stowarzyszenia białek zwierzęcych (ABPA), powiedział, że wieprzowina, drób i jaja są przygotowane na „wojnę”. „W ciągu 30 dni nie potwierdzono żadnego przypadku wśród 200 rzeźni, z którymi współpracujemy, z 500 000 pracowników w całym kraju”, powiedział lokalnej stacji radiowej.
Powiedział, że krajowy protokół zapobiegawczy dla przemysłu rolnego został wzmocniony, aby uniknąć bardziej drastycznych środków w zakładach. Turra dodał: „To trudny i poważny moment, ale musimy być odpowiedzialni za monitorowanie go w celu zapewnienia zdrowia pracowników, a więc nie zamykania się, ponieważ zagraża to ich środkom utrzymania”.
31 marca Brazylia wydała protokół rzeźni dotyczący procedur zdrowotnych przeciwko SARS-CoV-2. Jeszcze bardziej rygorystyczna aktualizacja nastąpi wkrótce.