Pigro News

Zaległości w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją

  2020-05-29 13:07:26

  zagraniczne

Zaległości w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją
Covid-19: Zaległości świń w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją.
Gdy amerykańskie zakłady pakowania walczą z historycznym zaleganiem świń, eutanazja trwa. Małe rzeźnie są również zaległe w przetwórstwie trzody chlewnej do przyszłego roku, jednocześnie rośnie popyt w amerykańskim banku żywności i rośnie zainteresowanie automatyzacją w rzeźniach.
W ciągu ostatnich kilku miesięcy Covid-19 spowodował znaczne zmniejszenie wydajności zakładów pakowania wieprzowiny w USA poprzez infekcje pracowników, tymczasowe zamknięcia i nowe środki bezpieczeństwa. Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny oszacowała niedawno, że od końca kwietnia do połowy września tego roku może być konieczne uśmiercenie do 10 milionów świń.

Zaległości w małych zakładach pakowania
Zmniejszona wydajność w największych w kraju zakładach pakowania rozlała się na zaległości w małych rzeźniach, które przetwarzają co najwyżej 1% amerykańskich świń. Agencja informacyjna Reuters podała w tym tygodniu, że niektóre małe przetwórcy są zarezerwowane do przetwarzania trzody chlewnej aż do czerwca 2021 r.

Rekompensata za straty dla świń i świń
W ramach programu Coronavirus Food Assistance USDA dostarczy miliardy dolarów bezpośrednio rolnikom dotkniętym pandemią. Program zaczął przyjmować wnioski w tym tygodniu 26 maja. Płatności z tytułu utraty dochodu będą oparte na liczbie „świń” (świnie powyżej 120 funtów / 54 kg) i „świń” (poniżej 120 funtów / 54 kg) sprzedanych przez od rolnika między 15 stycznia a 15 kwietnia tego roku w wysokości 18 USD za sztukę w przypadku świń i 28 USD w przypadku świń. Rekompensata za inne koszty będzie opierać się na nieopartym na zapasach zapasach i świń każdego producenta w okresie od 16 kwietnia do 14 maja, według stawki 17 USD / sztukę za świnie i świnie.

Wieprzowina dla potrzebujących
Jednocześnie prawie 39 milionów Amerykanów straciło pracę z powodu pandemii, a zaufanie do banków żywności gwałtownie wzrosło, informuje Josh Funk z Associated Press. Departament Rolnictwa USA (USDA) i niektóre rządy stanowe postanowiły zatem zakupić żywność, w tym wieprzowinę, od rolników, aby żywność trafiała do potrzebujących, a nie była usuwana. W Iowa rolnicy do tej pory przekazali ponad 360 świń do przetworzenia na wieprzowinę dla lokalnych banków żywności.

Uwaga na automatyzację w zakładach pakowania mięsa
Duże epidemie, niektóre zgony i tymczasowe zamknięcia w amerykańskich zakładach pakowania mięsa z powodu Covid-19 doprowadziły do ​​wzrostu zainteresowania automatyzacją zakładów, według Eve Sneider w nowej historii magazynu Wired.
Sneider zwrócił uwagę, że szeroki poziom automatyzacji w 18 zakładach w Danii należących do Danish Crown odegrał ważną rolę w utrzymaniu otwartości i pełnej wydajności podczas pandemii. Rzeźnia świń duńskiej korony w Horsens w Danii jest jedną z największych na świecie i jest uważana za najbardziej zaawansowaną pod względem automatyzacji.
 
Według Sneider, amerykańska fabryka opakowań wieprzowych, która jest prawdopodobnie najbardziej zautomatyzowana w USA, również pozostała otwarta pomimo Covid-19. Zakład Clemens Food Group w Coldwater, Michigan wymaga o 300 pracowników mniej niż inne zakłady przetwarzające tę samą ilość wieprzowiny.

Kanada: automatyzacja na stole
Kanadyjska prasa informuje, że automatyzacja w pakowalniach w Kanadzie jest jednym z tematów omawianych przez Canadian Meat Council (CMC) z różnymi zainteresowanymi stronami z branży, a także nowe środki zapobiegania infekcjom Covid-19, które mogą zostać dodane w nadchodzących miesiącach.
Rząd federalny Kanady dostarczy od 77,5 miliona dolarów od września, aby umożliwić całemu narodowemu przemysłowi przetwórstwa spożywczego wprowadzenie zmian w zakładach, na które wpłynął Covid-19. Jednak prezes CMC Chris White powiedział, że istnieją pytania dotyczące faktu, że wszelkie modernizacje związane z automatyzacją w zakładach pakowania mięsa prawdopodobnie wymagałyby wyłączenia.

Zainteresowanie alternatywnymi białkami
W tym samym czasie amerykańscy hodowcy wieprzowiny i przetwórcy zmagają się z wieloma wyzwaniami związanymi z Covid-19, zainteresowanie alternatywami mięsnymi osiągnęło rekordowy poziom. Good Food Institute twierdził, że inwestycje w alternatywne białko pochodzenia roślinnego i komórkowego (mięso z kadzi) wyniosły 930 mln USD w pierwszym kwartale 2020 r., Ustanawiając nowy rekord i przekraczając o 11% intensywne inwestycje w sektorze w okresie I kwartał 2019 r.
Ponadto firma badawcza Nielsen poinformowała, że ​​sprzedaż alternatywnych białek pod koniec marca 2020 r. Była o 255% wyższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku. „Kryzys zachęcił do odkrycia nowych produktów w tej kategorii” - powiedział ostatnio magazyn Forbes Jaime Athos, dyrektor generalny alternatywnej firmy białkowej Tofurky. Athos twierdzi, że konsumenci zostali dotknięci tymczasowym zamknięciem zakładów pakowania i zakłóceniami w łańcuchach dostaw mięsa.
W zeszłym tygodniu Matt Simon poinformował również w Wired Magazine, że alternatywni producenci białka, tacy jak Impossible Foods i Beyond Meat, które już mają produkty w dużych sieciach fast food i sklepach spożywczych w całych Stanach Zjednoczonych, mają „znaczny” potencjał do zwiększenia obecnej produkcji.

Dyskryminacja na podstawie domniemanego narażenia
Wiele osób w USA, które pracują w zakładach pakowania mięsa, to Latynosi, a Guardian poinformował w tym tygodniu, że „niektórym odmawia się usługi po tym, jak ponad 10 000 pracowników pakujących mięso, w tym wielu Latynosów, podpisało kontrakt z Covid-19 w USA”. Podobno niektórzy Latynosi zostali „odwróceni od sklepów spożywczych… ponieważ przypuszczano, że mają koronawirusa”.