Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
2020-06-23 12:16:24
zagraniczne
W swoim cotygodniowym komentarzu na temat wieprzowiny Jim Gen Long, dyrektor generalny Genesus, poinformował, że drugi tydzień z rzędu całkowita liczba świń przetworzonych w USA przekroczyła poziom z 2019 r. Long powiedział, że w ubiegłym tygodniu było to 2 457 000 sztuk, nieco więcej niż 2 439 000 świń poddanych ubojowi w tym samym tygodniu ubiegłego roku.
Zgodnie z oczekiwaniami, masy świń na początku ubiegłego tygodnia były niższe (średnio 214 funtów lub 97 kg) w porównaniu z miesiącem temu (220 funtów lub 100 kg); wagi były w tym momencie wyższe ze względu na konieczność pozostawania świń w gospodarstwach z powodu zaległości w przetwarzaniu.
I choć nadal istnieją duże zaległości w hodowli świń, Long uważa, że zasięg jest obecnie niższy niż przewidywano i nie jest jednolity w całym kraju, ale w dużej mierze zależy od lokalnej wydajności zakładu i innych czynników zależnych od lokalizacji.
Procesor wieprzowy Iowa zwiększa możliwości rzeźne
Aby zaradzić zaległościom w farmie i uniknąć jak największej eutanazji świń, Iowa Select Farms rozszerza swoje możliwości wykańczania w tym stanie, podał amerykański tytuł wieprzowiny Pork Business. Firma zabezpieczyła już wynajętą powierzchnię wykończeniową dla 60 000 świń i planuje ukończenie 17 nowych obiektów rzeźnych w ciągu najbliższych 3 miesięcy. Firma zmienia również strategię karmienia świń, aby powoli przybierały na wadze.
Tusze wieprzowe wysyłane do Chin
Jednak w połowie czerwca The New York Times poinformował, że Smithfield Foods (należący do chińskiej firmy WH Group) i Tyson Foods wyeksportowały więcej wieprzowiny do Chin w tym miesiącu niż w ciągu 3 lat, a całkowity eksport wieprzowiny z USA do Chin osiągnął 129 000 tony
Chociaż najwięksi przetwórcy mięsa na świecie podjęli wiele działań i wydali dziesiątki milionów dolarów na ochronę pracowników, „infekcje stale rosły w hrabstwach wiejskich, w których znajdują się duże zakłady pakowania mięsa, odkąd Trump nakazał im pozostać otwartym. Co najmniej 15 hrabstw zajmujących się pakowaniem mięsa informuje obecnie o wyższym wskaźniku infekcji, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, niż Nowy Jork, epicentrum wirusa. W zakładzie produkcji wieprzowiny Smithfield w Sioux Falls, SD, jedna trzecia pracowników (około 1200) była nieobecna 1 czerwca, w tym ci, którzy odeszli z pracy.
Ceny wieprzowiny wciąż niskie
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa.
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa. W ubiegłym tygodniu ilośc świń gotowych do uboju znacznie zmalała, o 120 000 do około 760 000 zwierząt. ISN: W handlu świniami rzeźnymi powoli powraca optymizm. W szczególności teraz sprzedaż wieprzowiny musi być ws...
Czytaj więcejNowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF
Nowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF Belgijscy hodowcy świń, którzy mieli gospodarstwa na dawnym obszarze zakażenia ASF, mogą teraz ponownie zajmować swoje stanowiska dla świń i prowadzić je bez ograniczeń. Aby zapobiec zaostrzeniu afrykańskiego pomo...
Czytaj więcejMutacja ASF w Chinach
Mutacja ASF w Chinach Jak chiński przemysł świń radzi sobie z następstwami afrykańskiego pomoru świń? Chociaż większość komunikatów wydaje się być pozytywna, istnieją również powody, aby zachować czujność. Wydaje się, że wirus ASF pojawia się w zmutowanej formie. Dr E. Wa...
Czytaj więcejChiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
Grupa Rabobank prognozuje, że chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020. Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzy...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny w 2021 r.
Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r. z mało korzystnymi perspektywami cenowymi. W najnowszym miesięczniku Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował prognozę rynku wieprzowiny w USA na 2021 r. Podstawą jest określenie pogłowia trzody chlewnej z datą referencyjną 1 grudnia 2020 r. n...
Czytaj więcej