Afrykański pomór świń uderza w Niemcy: co to oznacza dla europejskiego sektora wieprzowiny?
2020-09-15 11:49:03
zagraniczne
Niemiecki rząd federalny rozważał nawet zbudowanie ogrodzenia wzdłuż polskiej granicy, aby spróbować powstrzymać przenoszenie się choroby poprzez powstrzymanie dzików w Polsce. Ten plan, ujawnił Klöckner, nie przeszedł jeszcze przez parlament. Uwaga władz niemieckich skierowała się teraz na powstrzymywanie.
ASF został potwierdzony w Niemczech, największym europejskim producencie wieprzowiny, zwiększając prawdopodobieństwo powszechnych zakłóceń na rynku i presji na spadek cen wieprzowiny. Dowiadujemy się, dlaczego.
Niemiecka minister rolnictwa Julia Klöckner potwierdziła, że pierwszy w Niemczech przypadek afrykańskiego pomoru świń (ASF) został wykryty u dzika znalezionego w Brandenburgii, niedaleko polskiej granicy. Przemawiając do dziennikarzy na konferencji prasowej, Klöckner ujawnił, że pozytywny wynik dla ASF pochodzi z testów przeprowadzonych przez Instytut Friedricha Loefflera. Ponieważ testy przeprowadzono na próbkach od już martwego zwierzęcia, istnieje możliwość fałszywie pozytywnego wyniku - co oznacza, że dalsze testy są w toku. Niemniej jednak wygląda na to, że afrykański pomór świń pojawił się na niemieckiej ziemi. Dla wielu obserwatorów branży była to kwestia, kiedy, a nie czy, afrykański pomór świń dotrze do Niemiec.
Niemieckie Ministerstwo Rolnictwa ujawniło szereg środków mających na celu uniknięcie dalszych zakażeń i uruchomienie planu zarządzania kryzysowego. Wysiłki dotyczą głównie populacji dzikich zwierząt. Mamy nadzieję, że przerzedzenie populacji dzików i ubój zakażonych zwierząt powstrzyma rozwój choroby.
Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa i Cogeca powiedział, że reakcja władz i wczesne wykrycie dają powody do optymizmu, że niemieckie stado udomowionych świń będzie chronione przed zarażeniem.
„Identyfikacja zakażonych dzików w Niemczech jest dziś oczywiście źródłem niepokoju dla całego europejskiego sektora wieprzowiny. Niemniej jednak powinniśmy być spokojni. Niemcy udowodniły swoją zdolność do szybkiego reagowania i skutecznych działań, podczas gdy w regionie Brandenburgii produkcja trzody chlewnej jest niska ”- zauważa Pesonen.
Dążenie do uznania zasad „regionalizacji”
Obecnie nie ma lekarstwa ani szczepionki na ASF. FAO zauważa, że śmiertelna choroba ma „wskaźnik śmiertelności do 100% przypadków” u zwierząt, które zachorują. Społeczno-ekonomiczne konsekwencje afrykańskiego pomoru świń mogą być oszałamiające.
Na przykład w Chinach, gdzie Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich (MARA) potwierdziło swoją pierwszą epidemię ASF w sierpniu 2018 r., 165 ognisk wykrytych w 32 prowincjach i około 1193000 świń zutylizowano, ujawniają dane FAO. Według Rabobank, obecna epidemia ASF ma zmniejszyć produkcję wieprzowiny w Chinach o 25-35%. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, który rozpoczął w tym roku kampanię „#StopASF”, w strefach epidemii „masowy ubój” świń hodowlanych i dzików jest obecnie „jedynym skutecznym sposobem zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby na sąsiednie regiony”.
ASF jest wysoce zaraźliwy. Może się rozprzestrzeniać poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi świniami, odchodami lub płynami ustrojowymi oraz pośredni kontakt z takimi przedmiotami, jak sprzęt, pojazdy lub osoby pracujące ze świniami. Może być również przenoszony na świnie przez zakażone mięso. Z tego powodu silne ograniczenia w handlu międzynarodowym są zwykle stosowane do krajów, w których wykryto ASF. Jak podkreślił niemiecki Klöckner, obecnie obawia się, że ważne rynki eksportowe, takie jak Chiny, mogą zamknąć swoje podwoje dla niemieckiej wieprzowiny - pomimo faktu, że choroba nie została wykryta u zwierząt hodowlanych w tym kraju. „Oczekiwanie to całkowity zakaz w Chinach” - powiedział FoodNavigator Rupert Claxton, dyrektor ds. Mięsa w firmie doradztwa strategicznego Gira. Japonia i Filipiny mogą pójść w ich ślady, podczas gdy Korea Południowa już od jutra wprowadziła zakaz importu wieprzowiny z Niemiec.
Sektor wieprzowiny ma nadzieję, że „zasady regionalizacji” zostaną uznane przez te ważne rynki eksportowe za ważną strategię powstrzymywania. Spowodowałoby to wprowadzenie zakazów handlu mięsem wieprzowym z dotkniętego obszaru - bez wpływu na niemiecki przemysł jako całość.
Antonio Tavares, przewodniczący grupy roboczej Copa-Cogeca ds. Wieprzowiny, wezwał „partnerów biznesowych z UE” do „proporcjonalnej odpowiedzi na to ogłoszenie”. „Konieczne jest, aby uznali wszystkie zastosowane środki mające na celu powstrzymanie ASF i utrzymanie zaufania do sektora” - nalegał.
„Z zadowoleniem przyjmujemy wysiłki Komisji i państw członkowskich zmierzających do uznania zasad regionalizacji. W trudnym okresie dla europejskiego sektora wieprzowiny istotne jest, aby władze europejskie i krajowe podjęły skuteczne i szybkie działania w celu wsparcia tego sektora ”.
Wpływ na Europę: nadpodaż i obniżone ceny
Chiny nie ogłosiły jeszcze decyzji, a obserwatorzy branży sugerują, że tamtejsze organy regulacyjne - w obliczu perspektywy ograniczenia dostaw wieprzowiny - czekają na wyniki drugiej partii testów. Jeśli Chiny zdecydują się na wprowadzenie całkowitego zakazu dla niemieckiej wieprzowiny, miałoby to znaczące konsekwencje dla całego europejskiego rynku wieprzowiny, ujawnił Claxton. „[Skala wpływu] zależy od tego, co dalej zrobią Chiny” - wyjaśnił ekspert sektora mięsnego. Jeśli niemieccy producenci stracą dostęp do chińskiego rynku, europejski rynek zostanie zalany niemiecką wieprzowiną. W tym przypadku Claxton spodziewałby się „w wyniku tego gwałtownego spadku cen wieprzowiny w UE”. I chociaż niedobór dostaw może okazać się bodźcem dla eksporterów, którzy zachowują dostęp do kraju - w szczególności USA, Kanady i Brazylii - dla europejskich producentów będzie to niewielki komfort. „Inni producenci unijni mogą mieć mniejszą konkurencję w eksporcie, ale jest to niewielka część ich działalności. Rynek UE jest ważniejszy ”. Claxton nie wierzy, że pomór świń rozprzestrzeni się na całym kontynencie w sposób, jaki obserwuje się w Chinach, gdzie dotarł do populacji udomowionych świń. Zasugerował, że w Europie problem prawdopodobnie pozostanie w dużej mierze ograniczony do dzików. „Większość europejskiego stada jest hodowana w pomieszczeniach zamkniętych. Wielka Brytania jest dość niezwykła w swoim dużym stadzie na wolnym powietrzu. Ostrzegł, że dalsze rozprzestrzenianie się jest prawdopodobne, z możliwością przeniesienia się choroby na zachód, przez Niemcy, do Austrii, do Holandii, Belgii i ostatecznie do Francji.
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa.
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa. W ubiegłym tygodniu ilośc świń gotowych do uboju znacznie zmalała, o 120 000 do około 760 000 zwierząt. ISN: W handlu świniami rzeźnymi powoli powraca optymizm. W szczególności teraz sprzedaż wieprzowiny musi być ws...
Czytaj więcejNowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF
Nowy początek dla belgijskich hodowców świń z dawnego obszaru ASF Belgijscy hodowcy świń, którzy mieli gospodarstwa na dawnym obszarze zakażenia ASF, mogą teraz ponownie zajmować swoje stanowiska dla świń i prowadzić je bez ograniczeń. Aby zapobiec zaostrzeniu afrykańskiego pomo...
Czytaj więcejMutacja ASF w Chinach
Mutacja ASF w Chinach Jak chiński przemysł świń radzi sobie z następstwami afrykańskiego pomoru świń? Chociaż większość komunikatów wydaje się być pozytywna, istnieją również powody, aby zachować czujność. Wydaje się, że wirus ASF pojawia się w zmutowanej formie. Dr E. Wa...
Czytaj więcejChiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
Grupa Rabobank prognozuje, że chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020. Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzy...
Czytaj więcejAmerykański rynek wieprzowiny w 2021 r.
Amerykański rynek wieprzowiny w 2021 r. z mało korzystnymi perspektywami cenowymi. W najnowszym miesięczniku Departament Rolnictwa USA (USDA) opublikował prognozę rynku wieprzowiny w USA na 2021 r. Podstawą jest określenie pogłowia trzody chlewnej z datą referencyjną 1 grudnia 2020 r. n...
Czytaj więcej