Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
W USA wraz z niedoborem wieprzowiny gwałtownie rośnie inflacja mięsa Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat. Ceny wieprzowiny wzrosły o 3,8% w porównaniu z miesiąc...
Czytaj więcejUkraina: Przemysł trzody chlewnej walczy ze spadkiem spożycia wieprzowiny
Konsumpcja wieprzowiny na Ukrainie na mieszkańca spadła o 7 kg lub 30% w ciągu ostatnich kilku lat, powiedziała Olga Machno, starszy analityk produkcji wieprzowiny w ukraińskim stowarzyszeniu przemysłu hodowlanego, na niedawnej konferencji prasowej w stolicy kraju, Kijowie. Dodała, że ...
Czytaj więcejAktualizacja kwartalna: Rynki świń mają powody do ostrożności
W świecie świń i wieprzowiny nadal wymagana jest ostrożność. Ekspert ds. rynku trzody chlewnej, dr John Strak, analizuje ostatni kwartał na rynkach trzody chlewnej na całym świecie i patrzy w przyszłość na nadchodzące miesiące. Codziennym tematem ostatnich 18 miesięcy była ostr...
Czytaj więcejASF Polska: 16 gospodarstw zarażonych w 2021 r.
Liczba ferm zarażonych afrykańskim pomorem świń w Polsce gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich kilku tygodni. W tej chwili potwierdzono zainfekowanie 16 farm. Wydarzenia następują w momencie, gdy liczba zarażonych dzików rośnie w zachodniej Polsce i Niemczech, co jest rzadkością w mi...
Czytaj więcejChiny dotknięte spadkiem cen wieprzowiny
Nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, powodując, że mali i średni producenci likwidują zapasy w gospodarstwach i ograniczają rozmnażanie prosiąt. W odpowiedzi władze chińskie badają możliwości wsparcia rolników w obliczu niepewnych perspektyw. W raporcie Globa...
Czytaj więcej