Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
W USA wraz z niedoborem wieprzowiny gwałtownie rośnie inflacja mięsa Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat. Ceny wieprzowiny wzrosły o 3,8% w porównaniu z miesiąc...
Czytaj więcejUkraina: Przemysł trzody chlewnej walczy ze spadkiem spożycia wieprzowiny
Konsumpcja wieprzowiny na Ukrainie na mieszkańca spadła o 7 kg lub 30% w ciągu ostatnich kilku lat, powiedziała Olga Machno, starszy analityk produkcji wieprzowiny w ukraińskim stowarzyszeniu przemysłu hodowlanego, na niedawnej konferencji prasowej w stolicy kraju, Kijowie. Dodała, że ...
Czytaj więcejAktualizacja kwartalna: Rynki świń mają powody do ostrożności
W świecie świń i wieprzowiny nadal wymagana jest ostrożność. Ekspert ds. rynku trzody chlewnej, dr John Strak, analizuje ostatni kwartał na rynkach trzody chlewnej na całym świecie i patrzy w przyszłość na nadchodzące miesiące. Codziennym tematem ostatnich 18 miesięcy była ostr...
Czytaj więcejASF Polska: 16 gospodarstw zarażonych w 2021 r.
Liczba ferm zarażonych afrykańskim pomorem świń w Polsce gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich kilku tygodni. W tej chwili potwierdzono zainfekowanie 16 farm. Wydarzenia następują w momencie, gdy liczba zarażonych dzików rośnie w zachodniej Polsce i Niemczech, co jest rzadkością w mi...
Czytaj więcejChiny dotknięte spadkiem cen wieprzowiny
Nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, powodując, że mali i średni producenci likwidują zapasy w gospodarstwach i ograniczają rozmnażanie prosiąt. W odpowiedzi władze chińskie badają możliwości wsparcia rolników w obliczu niepewnych perspektyw. W raporcie Globa...
Czytaj więcej