Sierpień- sytuacja w Chinach
2020-08-11 15:27:50
zagraniczne
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych produktów, takich jak soja, kukurydza czy wieprzowina, pozostaną wysokie. Niedawne przypadki Covid-19 doprowadziły do ponownego nałożenia środków kwarantanny w dotkniętych regionach. Ożywienie w usługach gastronomicznych i konsumpcji instytucjonalnej będzie wolniejsze niż oczekiwano, jeśli wirus będzie odradzał się do końca 2020 i 2021 r. konsumenci będą nadal przenosić swoje wydatki na handel detaliczny żywnością, ponieważ spodziewają się przedłużającego się okresu niepewności finansowej.
Najważniejsze wydarzenia w sierpniu:
- Krajowe rynki nawozów i agrochemii pozostają słabe poza sezonem. Zła pogoda w południowych Chinach wpływa na konsumpcję i oczekuje się, że ceny pozostaną niskie z powodu nadpodaży i słabego popytu.
- Pomimo niedawnej eskalacji napięć między USA a Chinami, Chiny nadal kupują duże ilości amerykańskich produktów rolnych, zwłaszcza soi i kukurydzy.
- Ceny wieprzowiny odbiły się silnie w lipcu, głównie z powodu niedoborów dostaw. Oczekuje się, że ceny wieprzowiny będą się wahać na wysokim poziomie w sierpniu. Powodzie są dużym czynnikiem zmieniającym stada w nadchodzących miesiącach, ponieważ powodują większe ryzyko chorób.
- Ceny drobiu pozostają słabe, a popyt na drób prawdopodobnie nieznacznie się poprawi w drugiej połowie, ze względu na spodziewane ożywienie w gastronomii.
- Niepewność geopolityczna może w coraz większym stopniu skłonić Chiny do zwrócenia się ku wewnętrznemu wzrostowi podaży produktów mleczarskich.
- Zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne wymaga dłuższego czasu regeneracji, a zarówno wzrost dostaw żywności, jak i integracja online z offline są coraz szybsze.
Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
W USA wraz z niedoborem wieprzowiny gwałtownie rośnie inflacja mięsa Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat. Ceny wieprzowiny wzrosły o 3,8% w porównaniu z miesiąc...
Czytaj więcejUkraina: Przemysł trzody chlewnej walczy ze spadkiem spożycia wieprzowiny
Konsumpcja wieprzowiny na Ukrainie na mieszkańca spadła o 7 kg lub 30% w ciągu ostatnich kilku lat, powiedziała Olga Machno, starszy analityk produkcji wieprzowiny w ukraińskim stowarzyszeniu przemysłu hodowlanego, na niedawnej konferencji prasowej w stolicy kraju, Kijowie. Dodała, że ...
Czytaj więcejAktualizacja kwartalna: Rynki świń mają powody do ostrożności
W świecie świń i wieprzowiny nadal wymagana jest ostrożność. Ekspert ds. rynku trzody chlewnej, dr John Strak, analizuje ostatni kwartał na rynkach trzody chlewnej na całym świecie i patrzy w przyszłość na nadchodzące miesiące. Codziennym tematem ostatnich 18 miesięcy była ostr...
Czytaj więcejASF Polska: 16 gospodarstw zarażonych w 2021 r.
Liczba ferm zarażonych afrykańskim pomorem świń w Polsce gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich kilku tygodni. W tej chwili potwierdzono zainfekowanie 16 farm. Wydarzenia następują w momencie, gdy liczba zarażonych dzików rośnie w zachodniej Polsce i Niemczech, co jest rzadkością w mi...
Czytaj więcejChiny dotknięte spadkiem cen wieprzowiny
Nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, powodując, że mali i średni producenci likwidują zapasy w gospodarstwach i ograniczają rozmnażanie prosiąt. W odpowiedzi władze chińskie badają możliwości wsparcia rolników w obliczu niepewnych perspektyw. W raporcie Globa...
Czytaj więcej