Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
2020-09-29 10:00:59
zagraniczne
Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić tę lukę?
Jako największy kraj eksportujący wieprzowinę na świecie, Stany Zjednoczone obecnie eksportują do ponad 100 krajów. „Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to kawałki wieprzowiny, które nie są chętnie spożywane w USA” - zauważył Gantz. „Rynek amerykański jest stosunkowo dojrzałym rynkiem konsumpcji wieprzowiny, a wiele z naszych możliwości rozwoju dotyczy krajów zamorskich, w tym krajów rozwijających się, które chcą dodać do swojej diety bardziej wartościowe białko”.
Zmieniła się dystrybucja kanadyjskiego eksportu wieprzowiny. Niedawny raport Statistics Canada wyjaśnił, że po zatrzymaniu kanadyjskiego eksportu do Chin w późniejszym 2019 r., „Dystrybucja kanadyjskich partnerów eksportowych zmieniła się ... Eksport do innych mniejszych partnerów handlowych wzrósł o ponad 100% między drugim a trzecim kwartałem 2019 r., Podczas gdy inni główni partnerzy handlowi, tacy jak Japonia, Meksyk i Stany Zjednoczone, zwiększyli import kanadyjskiej wieprzowiny. Kanadyjscy producenci wieprzowiny zrekompensowali część utraconego eksportu do Chin zwiększonym eksportem na inne rynki międzynarodowe ”. Niedawny raport handlowy CPC wykazał, że roczny eksport wieprzowiny do Chin jest o 44% wyższy niż w zeszłym roku. Jednak eksport wieprzowiny do Chin został ostatnio utrudniony, ponieważ firma Maple Leaf Foods (która wraz z Olymelem przetwarza większość kanadyjskiej wieprzowiny) dobrowolnie zawiesiła eksport wieprzowiny do tego kraju w połowie sierpnia po tym, jak kilkudziesięciu pracowników jednego z jego zakładów uzyskało wynik pozytywny dla Covid-19.
Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
W USA wraz z niedoborem wieprzowiny gwałtownie rośnie inflacja mięsa Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat. Ceny wieprzowiny wzrosły o 3,8% w porównaniu z miesiąc...
Czytaj więcejUkraina: Przemysł trzody chlewnej walczy ze spadkiem spożycia wieprzowiny
Konsumpcja wieprzowiny na Ukrainie na mieszkańca spadła o 7 kg lub 30% w ciągu ostatnich kilku lat, powiedziała Olga Machno, starszy analityk produkcji wieprzowiny w ukraińskim stowarzyszeniu przemysłu hodowlanego, na niedawnej konferencji prasowej w stolicy kraju, Kijowie. Dodała, że ...
Czytaj więcejAktualizacja kwartalna: Rynki świń mają powody do ostrożności
W świecie świń i wieprzowiny nadal wymagana jest ostrożność. Ekspert ds. rynku trzody chlewnej, dr John Strak, analizuje ostatni kwartał na rynkach trzody chlewnej na całym świecie i patrzy w przyszłość na nadchodzące miesiące. Codziennym tematem ostatnich 18 miesięcy była ostr...
Czytaj więcejASF Polska: 16 gospodarstw zarażonych w 2021 r.
Liczba ferm zarażonych afrykańskim pomorem świń w Polsce gwałtownie wzrosła w ciągu ostatnich kilku tygodni. W tej chwili potwierdzono zainfekowanie 16 farm. Wydarzenia następują w momencie, gdy liczba zarażonych dzików rośnie w zachodniej Polsce i Niemczech, co jest rzadkością w mi...
Czytaj więcejChiny dotknięte spadkiem cen wieprzowiny
Nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, powodując, że mali i średni producenci likwidują zapasy w gospodarstwach i ograniczają rozmnażanie prosiąt. W odpowiedzi władze chińskie badają możliwości wsparcia rolników w obliczu niepewnych perspektyw. W raporcie Globa...
Czytaj więcej