Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Filipiny - import wieprzowiny
Filipiny mogą potroić import wieprzowiny w celu obniżenia cen Filipiny mogą potroić import wieprzowiny po tym, jak ceny wzrosły prawie dwukrotnie w porównaniu z zeszłym rokiem, gdy afrykański pomór świń zmniejszył dostawy. Zgodnie z transkrypcją przesłaną przez jego agencję w...
Czytaj więcejSilne odbicie w chińskiej gospodarce- 2021 r.
Gospodarka Chin prawdopodobnie wykaże w tym roku silne odbicie, a jej roczny PKB wzrośnie o 7%. Trwające ożywienie i zmiany oczekiwane w 2021 r. w chińskim sektorze F&A są w dużej mierze spowodowane odbudową wzrostu gospodarczego / siły nabywczej po pandemii, ewoluującymi stosunkami...
Czytaj więcejNiemiecka wieprzowina: podaż żywych zwiarząt spada, sprzedaż utknęła
Niemiecka wieprzowina: podaż żywych zwiarząt spada, sprzedaż utknęła Ilość świń gotowych do uboju wynosi obecnie około 1 030 000 sztuk. Zgodnie z oczekiwaniami, duża liczba została dodana w czasie świątecznym, teraz redukcja powinna zostać znacznie przyspieszona przez mniej...
Czytaj więcej