Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń? Grudzień jest tradycyjnie spokojnym miesiącem, ponieważ wiele firm z branży trzody chlewnej na całym świecie zamyka swoje podwoje na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Było jednak dużo aktywności, głównie dlatego, że Chiny szybko odbudowuj...
Czytaj więcejPolska: dziki z ASF w kolejnym województwie
Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu 2 pierwszych przypadków ASF u dzików na terenie województwa zachodniopomorskiego. Przypadki ASF wystąpiły w miejscowości Czelin, w gminie Mieszkowice, w powiecie gryfińskim, w województwie zachodniopomorskim, w odległości ok. 1 km...
Czytaj więcejPrognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw
Prognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw Przewiduje się, że obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju będą napędzać rynki mięsa w UE w nadchodzącej dekadzie, powodując niższe spożycie na mieszkańc...
Czytaj więcejHandel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021
Handel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021 Gdy kurz osiada na trudnym roku 2020, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) przygotowuje się do pracowitego 2021. Nowa administracja i obroty kongresowe oznaczają edukację...
Czytaj więcejFlush with Cash, chiński producent świń buduje największą na świecie farmę świń
Za murami ogromnego kompleksu przemysłowego na obszarach wiejskich w Chinach czołowy producent trzody chlewnej Muyuan Foods próbuje w jednym miejscu hodować więcej świń niż jakakolwiek firma na świecie - ryzykowna inwestycja z utrzymującym się śmiertelnym afrykańskim pomorem świń. ...
Czytaj więcej