Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń? Grudzień jest tradycyjnie spokojnym miesiącem, ponieważ wiele firm z branży trzody chlewnej na całym świecie zamyka swoje podwoje na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Było jednak dużo aktywności, głównie dlatego, że Chiny szybko odbudowuj...
Czytaj więcejPolska: dziki z ASF w kolejnym województwie
Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu 2 pierwszych przypadków ASF u dzików na terenie województwa zachodniopomorskiego. Przypadki ASF wystąpiły w miejscowości Czelin, w gminie Mieszkowice, w powiecie gryfińskim, w województwie zachodniopomorskim, w odległości ok. 1 km...
Czytaj więcejPrognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw
Prognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw Przewiduje się, że obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju będą napędzać rynki mięsa w UE w nadchodzącej dekadzie, powodując niższe spożycie na mieszkańc...
Czytaj więcejHandel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021
Handel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021 Gdy kurz osiada na trudnym roku 2020, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) przygotowuje się do pracowitego 2021. Nowa administracja i obroty kongresowe oznaczają edukację...
Czytaj więcejFlush with Cash, chiński producent świń buduje największą na świecie farmę świń
Za murami ogromnego kompleksu przemysłowego na obszarach wiejskich w Chinach czołowy producent trzody chlewnej Muyuan Foods próbuje w jednym miejscu hodować więcej świń niż jakakolwiek firma na świecie - ryzykowna inwestycja z utrzymującym się śmiertelnym afrykańskim pomorem świń. ...
Czytaj więcej