Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń? Grudzień jest tradycyjnie spokojnym miesiącem, ponieważ wiele firm z branży trzody chlewnej na całym świecie zamyka swoje podwoje na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Było jednak dużo aktywności, głównie dlatego, że Chiny szybko odbudowuj...
Czytaj więcejPolska: dziki z ASF w kolejnym województwie
Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu 2 pierwszych przypadków ASF u dzików na terenie województwa zachodniopomorskiego. Przypadki ASF wystąpiły w miejscowości Czelin, w gminie Mieszkowice, w powiecie gryfińskim, w województwie zachodniopomorskim, w odległości ok. 1 km...
Czytaj więcejPrognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw
Prognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw Przewiduje się, że obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju będą napędzać rynki mięsa w UE w nadchodzącej dekadzie, powodując niższe spożycie na mieszkańc...
Czytaj więcejHandel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021
Handel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021 Gdy kurz osiada na trudnym roku 2020, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) przygotowuje się do pracowitego 2021. Nowa administracja i obroty kongresowe oznaczają edukację...
Czytaj więcejFlush with Cash, chiński producent świń buduje największą na świecie farmę świń
Za murami ogromnego kompleksu przemysłowego na obszarach wiejskich w Chinach czołowy producent trzody chlewnej Muyuan Foods próbuje w jednym miejscu hodować więcej świń niż jakakolwiek firma na świecie - ryzykowna inwestycja z utrzymującym się śmiertelnym afrykańskim pomorem świń. ...
Czytaj więcej