Sierpień- sytuacja w Chinach
2020-08-11 15:27:50
zagraniczne
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych produktów, takich jak soja, kukurydza czy wieprzowina, pozostaną wysokie. Niedawne przypadki Covid-19 doprowadziły do ponownego nałożenia środków kwarantanny w dotkniętych regionach. Ożywienie w usługach gastronomicznych i konsumpcji instytucjonalnej będzie wolniejsze niż oczekiwano, jeśli wirus będzie odradzał się do końca 2020 i 2021 r. konsumenci będą nadal przenosić swoje wydatki na handel detaliczny żywnością, ponieważ spodziewają się przedłużającego się okresu niepewności finansowej.
Najważniejsze wydarzenia w sierpniu:
- Krajowe rynki nawozów i agrochemii pozostają słabe poza sezonem. Zła pogoda w południowych Chinach wpływa na konsumpcję i oczekuje się, że ceny pozostaną niskie z powodu nadpodaży i słabego popytu.
- Pomimo niedawnej eskalacji napięć między USA a Chinami, Chiny nadal kupują duże ilości amerykańskich produktów rolnych, zwłaszcza soi i kukurydzy.
- Ceny wieprzowiny odbiły się silnie w lipcu, głównie z powodu niedoborów dostaw. Oczekuje się, że ceny wieprzowiny będą się wahać na wysokim poziomie w sierpniu. Powodzie są dużym czynnikiem zmieniającym stada w nadchodzących miesiącach, ponieważ powodują większe ryzyko chorób.
- Ceny drobiu pozostają słabe, a popyt na drób prawdopodobnie nieznacznie się poprawi w drugiej połowie, ze względu na spodziewane ożywienie w gastronomii.
- Niepewność geopolityczna może w coraz większym stopniu skłonić Chiny do zwrócenia się ku wewnętrznemu wzrostowi podaży produktów mleczarskich.
- Zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne wymaga dłuższego czasu regeneracji, a zarówno wzrost dostaw żywności, jak i integracja online z offline są coraz szybsze.
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie grudnia: co nowego w świecie świń? Grudzień jest tradycyjnie spokojnym miesiącem, ponieważ wiele firm z branży trzody chlewnej na całym świecie zamyka swoje podwoje na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Było jednak dużo aktywności, głównie dlatego, że Chiny szybko odbudowuj...
Czytaj więcejPolska: dziki z ASF w kolejnym województwie
Główny Lekarz Weterynarii informuje o wystąpieniu 2 pierwszych przypadków ASF u dzików na terenie województwa zachodniopomorskiego. Przypadki ASF wystąpiły w miejscowości Czelin, w gminie Mieszkowice, w powiecie gryfińskim, w województwie zachodniopomorskim, w odległości ok. 1 km...
Czytaj więcejPrognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw
Prognozy dla rolnictwa UE na lata 2020-30: cele zrównoważonego rozwoju mające wpływ na mięso w całym łańcuchu dostaw Przewiduje się, że obawy dotyczące zrównoważonego rozwoju będą napędzać rynki mięsa w UE w nadchodzącej dekadzie, powodując niższe spożycie na mieszkańc...
Czytaj więcejHandel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021
Handel, zapobieganie ASF, propozycja 12 najważniejszych priorytetów NPPC na rok 2021 Gdy kurz osiada na trudnym roku 2020, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny (NPPC) przygotowuje się do pracowitego 2021. Nowa administracja i obroty kongresowe oznaczają edukację...
Czytaj więcejFlush with Cash, chiński producent świń buduje największą na świecie farmę świń
Za murami ogromnego kompleksu przemysłowego na obszarach wiejskich w Chinach czołowy producent trzody chlewnej Muyuan Foods próbuje w jednym miejscu hodować więcej świń niż jakakolwiek firma na świecie - ryzykowna inwestycja z utrzymującym się śmiertelnym afrykańskim pomorem świń. ...
Czytaj więcej