Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę Po długim procesie, który rozpoczął się w 2018 roku, Peru otworzyło swój rynek na hiszpańskie mięso wieprzowe i produkty uboczne z certyfikatem weterynaryjnym. Oznacza to, że hiszpańscy przetwórcy mogą eksporto...
Czytaj więcejNiemcy- 650 000 świń gotowych do uboju
Zatłoczenie trzody chlewnej ponownie wzrosło z powodu ponownego ograniczenia wydajności uboju z powodu pozytywnych testów koronowych wśród pracowników rzeźni. W zeszłym tygodniu osiągnięto 650 000 świń gotowych do uboju. ISN: W następnych kilku tygodniach, właśnie dzięki szero...
Czytaj więcejObawy przed wirusami i zatłoczone porty ograniczają import mięsa do Chin
Testy chińskich dostaw mrożonej żywności pod kątem ryzyka wystąpienia wirusów, a także poprawa liczby krajowych świń mogą spowodować spadek importu mięsa nawet o 30% w przyszłym roku. Długie i uciążliwe procedury testowe zwiększają ryzyko dla importerów mięsa, skłaniaj...
Czytaj więcejJBS USA umieściło około 8% swojej siły roboczej w USA na płatnym urlopie
Gwałtowny wzrost liczby przypadków Covid-19 zaczyna wpływać na amerykańskie operacje przetwórstwa mięsa, stanowiąc kolejne potencjalne zagrożenie dla łańcuchów dostaw żywności, które zostały przerwane na wczesnych etapach pandemii. JBS SA, największy na świecie dostawca m...
Czytaj więcejNiemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE
Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE po chińskim zakazie W połowie września w populacji dzików w Niemczech potwierdzono pierwsze przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF). W odpowiedzi, główny kraj eksportowy, Chiny, wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z ca...
Czytaj więcej