Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę Po długim procesie, który rozpoczął się w 2018 roku, Peru otworzyło swój rynek na hiszpańskie mięso wieprzowe i produkty uboczne z certyfikatem weterynaryjnym. Oznacza to, że hiszpańscy przetwórcy mogą eksporto...
Czytaj więcejNiemcy- 650 000 świń gotowych do uboju
Zatłoczenie trzody chlewnej ponownie wzrosło z powodu ponownego ograniczenia wydajności uboju z powodu pozytywnych testów koronowych wśród pracowników rzeźni. W zeszłym tygodniu osiągnięto 650 000 świń gotowych do uboju. ISN: W następnych kilku tygodniach, właśnie dzięki szero...
Czytaj więcejObawy przed wirusami i zatłoczone porty ograniczają import mięsa do Chin
Testy chińskich dostaw mrożonej żywności pod kątem ryzyka wystąpienia wirusów, a także poprawa liczby krajowych świń mogą spowodować spadek importu mięsa nawet o 30% w przyszłym roku. Długie i uciążliwe procedury testowe zwiększają ryzyko dla importerów mięsa, skłaniaj...
Czytaj więcejJBS USA umieściło około 8% swojej siły roboczej w USA na płatnym urlopie
Gwałtowny wzrost liczby przypadków Covid-19 zaczyna wpływać na amerykańskie operacje przetwórstwa mięsa, stanowiąc kolejne potencjalne zagrożenie dla łańcuchów dostaw żywności, które zostały przerwane na wczesnych etapach pandemii. JBS SA, największy na świecie dostawca m...
Czytaj więcejNiemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE
Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE po chińskim zakazie W połowie września w populacji dzików w Niemczech potwierdzono pierwsze przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF). W odpowiedzi, główny kraj eksportowy, Chiny, wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z ca...
Czytaj więcej