Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę
Peru otwiera swój rynek na hiszpańską wieprzowinę Po długim procesie, który rozpoczął się w 2018 roku, Peru otworzyło swój rynek na hiszpańskie mięso wieprzowe i produkty uboczne z certyfikatem weterynaryjnym. Oznacza to, że hiszpańscy przetwórcy mogą eksporto...
Czytaj więcejNiemcy- 650 000 świń gotowych do uboju
Zatłoczenie trzody chlewnej ponownie wzrosło z powodu ponownego ograniczenia wydajności uboju z powodu pozytywnych testów koronowych wśród pracowników rzeźni. W zeszłym tygodniu osiągnięto 650 000 świń gotowych do uboju. ISN: W następnych kilku tygodniach, właśnie dzięki szero...
Czytaj więcejObawy przed wirusami i zatłoczone porty ograniczają import mięsa do Chin
Testy chińskich dostaw mrożonej żywności pod kątem ryzyka wystąpienia wirusów, a także poprawa liczby krajowych świń mogą spowodować spadek importu mięsa nawet o 30% w przyszłym roku. Długie i uciążliwe procedury testowe zwiększają ryzyko dla importerów mięsa, skłaniaj...
Czytaj więcejJBS USA umieściło około 8% swojej siły roboczej w USA na płatnym urlopie
Gwałtowny wzrost liczby przypadków Covid-19 zaczyna wpływać na amerykańskie operacje przetwórstwa mięsa, stanowiąc kolejne potencjalne zagrożenie dla łańcuchów dostaw żywności, które zostały przerwane na wczesnych etapach pandemii. JBS SA, największy na świecie dostawca m...
Czytaj więcejNiemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE
Niemiecki eksport wieprzowiny skierowany na rynek UE po chińskim zakazie W połowie września w populacji dzików w Niemczech potwierdzono pierwsze przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF). W odpowiedzi, główny kraj eksportowy, Chiny, wprowadziły zakaz importu wieprzowiny z ca...
Czytaj więcej