Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
ASF w Niemczech: aktualna sytuacja
ASF w Niemczech: aktualna sytuacja Całkowita liczba przypadków ASF w Brandenburgii i Saksonii wynosi obecnie 156. Saksonia: Dwa kolejne przypadki u dzików Po określeniu stref objętych restrykcjami, od 11 listopada 2020 r. zintensyfikowano poszukiwania martwych dzików. Celem pos...
Czytaj więcejRabobank Q4: Dokąd pójdzie eksport wieprzowiny podczas odbudowy chińskiej produkcji świń?
Rabobank Q4: Dokąd pójdzie eksport wieprzowiny podczas odbudowy chińskiej produkcji świń? Globalny popyt na wieprzowinę odbił się po zakłóceniu Covid-19, ale na wielu rynkach azjatyckich podaż pozostaje ograniczona, co prowadzi do gwałtownie wyższych cen wieprzowiny. A jaka jest prz...
Czytaj więcejPodsumowanie października: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie października: co nowego w świecie świń? Zarówno PRRS, jak i Mycoplasma są obecne w październikowych nowościach dotyczących świń - nowe szczepionki są w drodze. Oczywiście Covid-19 spowodował przełożenie lub odwołanie pokazów - i zorganizowanie webinariów. Oto, co ...
Czytaj więcejUmowa handlowa między USA a Chinami: rekordowy eksport wieprzowiny z USA do Chin
Umowa handlowa między USA a Chinami: rekordowy eksport wieprzowiny z USA do Chin Chiny zakupiły produkty rolne o wartości ponad 23 miliardów dolarów, co stanowi około 71% swojego celu w ramach pierwszej umowy. Biuro Przedstawiciela Handlowego Stanów Zjednoczonych (USTR) i Departament...
Czytaj więcejAmerykańscy hodowcy- spadek liczby loch
Amerykańscy hodowcy loch Średnio 40 czołowych producentów wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych zmniejszało liczbę loch o 1,4% w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W ciągu ostatniego roku liczba macior spadła o 61 475 do poziomu 4,19 miliona zwierząt podczas ostatniej inwentaryzacji, zgodn...
Czytaj więcej