Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
ASF w Niemczech: aktualna sytuacja
ASF w Niemczech: aktualna sytuacja Całkowita liczba przypadków ASF w Brandenburgii i Saksonii wynosi obecnie 156. Saksonia: Dwa kolejne przypadki u dzików Po określeniu stref objętych restrykcjami, od 11 listopada 2020 r. zintensyfikowano poszukiwania martwych dzików. Celem pos...
Czytaj więcejRabobank Q4: Dokąd pójdzie eksport wieprzowiny podczas odbudowy chińskiej produkcji świń?
Rabobank Q4: Dokąd pójdzie eksport wieprzowiny podczas odbudowy chińskiej produkcji świń? Globalny popyt na wieprzowinę odbił się po zakłóceniu Covid-19, ale na wielu rynkach azjatyckich podaż pozostaje ograniczona, co prowadzi do gwałtownie wyższych cen wieprzowiny. A jaka jest prz...
Czytaj więcejPodsumowanie października: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie października: co nowego w świecie świń? Zarówno PRRS, jak i Mycoplasma są obecne w październikowych nowościach dotyczących świń - nowe szczepionki są w drodze. Oczywiście Covid-19 spowodował przełożenie lub odwołanie pokazów - i zorganizowanie webinariów. Oto, co ...
Czytaj więcejUmowa handlowa między USA a Chinami: rekordowy eksport wieprzowiny z USA do Chin
Umowa handlowa między USA a Chinami: rekordowy eksport wieprzowiny z USA do Chin Chiny zakupiły produkty rolne o wartości ponad 23 miliardów dolarów, co stanowi około 71% swojego celu w ramach pierwszej umowy. Biuro Przedstawiciela Handlowego Stanów Zjednoczonych (USTR) i Departament...
Czytaj więcejAmerykańscy hodowcy- spadek liczby loch
Amerykańscy hodowcy loch Średnio 40 czołowych producentów wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych zmniejszało liczbę loch o 1,4% w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W ciągu ostatniego roku liczba macior spadła o 61 475 do poziomu 4,19 miliona zwierząt podczas ostatniej inwentaryzacji, zgodn...
Czytaj więcej